начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Събрание за спиране на парното

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Събрание за спиране на парното

Мнениеот dream1984 » 04 Юни 2012, 17:56

Имаме сериозен проблем с парното. Явно има събрани достатъчно хора за спиране на парното което за мен е наи голямата глупост която една ЕТ може да направи, неотчитайки факта че дори сега част от апартаментите им ги отопляваме тези които използваме парното и те си мислят, че с духалки и 1 климатик ще свършат работа.
Да не говорим че спре ли се парното не се знае ел. инсталацията дали ще издържи когато всички 86 апартамента си сложат по 2 климатика.
Въпроса ми е следния, аз като домоуправител мога ли да направя нещо за да ги спра или разубедея....дайте някакви съвети ако някой е имал същия проблем....
dream1984
Младши потребител

Re: Събрание за спиране на парното

Мнениеот emilgrigorov » 04 Юни 2012, 18:32

Не е сигурно, но може да пробвате:
1. Становище от инженер - ОВК (най-добре проектанта на сградата) за необходимата ел. мощност при отопление с ел.енергия;
2. Становище от инженер - Ел. (най-добре проектанта на сградата) за състоянието на вътрешната ел.инсталация и възможността и да поеме новите натоварвания, както и по отношение на противопожарната и осигуреност при новите условия;
3. Становище от електроразпределителното дружество за предоставената към днешна дата ел. мощност и условията за предоставяне на допълнителна мощност.

Тези неща по-горе е редно, дори сте задължен да ги изискате като домоуправител !

А при недостатъчна предоставена мощност и/или при невъзможност инсталацията да поеме новите натоварвания, може да предприемете действия (като собственик, а не като домоуправител) по забрана ползването на сградата ... :arrow: ДНСК, пожарната.
За промяната на ел.исталацията и/или на външната кабелна връзка са необходими проекти и Разрешение за строеж - Разрешение за ползване. Тоест, извършването им без такива строителни книжа е незаконно строителство :arrow: ДНСК :arrow: забрана ползването :arrow: палатков лагер :lol: .

Може и нищо да не стане, но поне ще ги вкарате в приключение, а и ще имате оправдателни документи (1,2,3), доказващи основателността на притесненията Ви.

P.S. Горното, написано от мен, много ми прилича на: "Я ше си запала къщата, та да му изгори на Вуте плевнико", но си е много сериозно. При саниране на сградата отоплението и топлата битова вода излизат по-ефтино, най-малкото от къмту дълготрайност на съоръженията.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот dream1984 » 04 Юни 2012, 19:09

Ние сме блок на около 30 години и ме съмнява да намеря архитект или проектант на сградата...да не говорим че самите черттежи не можем да открием...но евентуално мога да доведа някой от топлофикация или чез....

Други идеи?
dream1984
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Юни 2012, 19:22

dream1984 написа:Ние сме блок на около 30 години и ме съмнява да намеря архитект или проектант на сградата...да не говорим че самите черттежи не можем да открием...но евентуално мога да доведа някой от топлофикация или чез....

Други идеи?

Абе, Нанеее , първо прочети какво съм написал, после - други идеи :lol:
Не ти върши работа "някой от топлофикация", а - експертни становища. Лелеее, дървени глави :lol: :lol: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 04 Юни 2012, 19:44

Енергоразпределителното дружество може да ви издаде документ (естествено срещу несимволично заплащане) каква мощност е била поискана за тази сграда при свръзването й към преносната мрежа. Оттам нататък следват едни бакалски сметки, които най-вероятно ще покажат че ще си издумкате таблото или кабела към сградата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Етажна собственост