Здравейте, в блока който живея има жилища в които се ползва вода (студена и топла) без да преминава през водомери!
Как може да се влезе в жилищата на тези собственици, да се констатира същото и да се подаде жалба в съда? Не искаме да се саморазправяме във входа, тъй като това е наказуемо. Това са вече години наред тези хора ги влачим на гърба си!
Благодаря предварително за съдейстието!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
В блока ни има жилища, ползващи вода без водомери
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: В блока ни има жилища, ползващи вода без водомери
Няма ли начин да влезем нещо с комисия? Изчетох ПУРНЕС, Закона за собствеността, но не намерих някъде да има възможност да се провери.
Минава през общия водомер!!!
Минава през общия водомер!!!
- bivanova
- Нов потребител
Какъв ви е проблема? Ако нямат водомери, плащат на база, което е във тяхна вреда, ако самоволно са свалили водомерите, разправяйте се със "Софийска вода".
- dimist
- Потребител
мисля, че някъде в наредбите на Софийска вода имаше нещо-тези с официалните и пломбирани водомери плащат по тях, а останалата сума се разделя между другите абонати , които нямат пломбирани водомери.
питайте в Софийска вода
П.П. Ако обаче не са ви пломбирани водомерите и нямате индивидуални партиди- ще ги влачите.
Вие избирате
питайте в Софийска вода
П.П. Ако обаче не са ви пломбирани водомерите и нямате индивидуални партиди- ще ги влачите.
Вие избирате
- zenitn
- Младши потребител
Здравейте,
Оказва се, че разпределянето на общото потребление е пропорционално на всички - и на обща база и с индивидуални водомери.
(Под общо потребление се разбира разликата между "Фактурирана консумация в етажната собственост за периода" и "Консумация на приходен водомер" на блока.)
Това е наистина пълен абсурд.
Собственик съм от година и половина и мислех, че разликите на тримесечното отчитане идват заради това, че предишният собственик не е пускал инкасатори в имота. До този месец, когато ми дойде сметка за 80 лв.!!! И то при положение, че съм се самоотчел и по фактура има 22 кубика лично мое потребление. Забележете - добавеното общо потребление към моята фактура е 28 кубика!!! Затова, че съм изряден....!!!
Звъннах на оператор, за да попитам как така след като се отчитам коректно, трябва да плащам повече... Казаха ми, че такава била Наредбата.
Първи вариант: Ако Общото потребление се разпредели по равно на всички - на мен биха се падали по 12 кубика, а при тази пропорционална система - 28...
Втори вариант: Тази, които не са осигурили достъп или са на обща база да поемат тежестта на разпределянето на Общото потребление. Така е при Топлофикация - товарят се на макс тези, които не са осигурили достъп до измервателните уреди...
Чудя се към кого трябва да подам жалба, за да се инициира промяна в тази тяхна прословута Наребда?
Оказва се, че разпределянето на общото потребление е пропорционално на всички - и на обща база и с индивидуални водомери.
(Под общо потребление се разбира разликата между "Фактурирана консумация в етажната собственост за периода" и "Консумация на приходен водомер" на блока.)
Това е наистина пълен абсурд.
Собственик съм от година и половина и мислех, че разликите на тримесечното отчитане идват заради това, че предишният собственик не е пускал инкасатори в имота. До този месец, когато ми дойде сметка за 80 лв.!!! И то при положение, че съм се самоотчел и по фактура има 22 кубика лично мое потребление. Забележете - добавеното общо потребление към моята фактура е 28 кубика!!! Затова, че съм изряден....!!!
Звъннах на оператор, за да попитам как така след като се отчитам коректно, трябва да плащам повече... Казаха ми, че такава била Наредбата.
Първи вариант: Ако Общото потребление се разпредели по равно на всички - на мен биха се падали по 12 кубика, а при тази пропорционална система - 28...
Втори вариант: Тази, които не са осигурили достъп или са на обща база да поемат тежестта на разпределянето на Общото потребление. Така е при Топлофикация - товарят се на макс тези, които не са осигурили достъп до измервателните уреди...
Чудя се към кого трябва да подам жалба, за да се инициира промяна в тази тяхна прословута Наребда?
- bisserk
- Младши потребител
Не сте само Вие така , просто Соф вода като монопол както е и Топлофикация когато не им излезнат сметките на общият топломер и общият водомер си ги разпределят по тяхно желание както си искат. Знаете ,че имате обща вода за общите части и оттук се получава разликата .Когато сметнат тези на база и показанията на тези с водомерите и не излезе точно с общият ,разликата се разпределя между всички а не само на тези които са на база и това наистина се получава много често почти на тримесечие винаги си имат разлика .А наредбата им може да я атакувате само в съда.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
1. Може да поискате от ВИК да спрат водозахранването на обектите в сградата , които нямат водомери или не дават достъп до тях. Мисля ,че няма да има ефект , защото за тях е без значение кой плаща сметката.
2. Може да сезирате Общината , но ефекта е съмнителен.
3. Може да сезирате прокуратурата , но и там ефекта е съмнителен.
Дотук са безплатните начини , следващия е платен , но най-сигурен :
4. Всички ощетени подавате съдебен иск по ЗЗД за непозволено увреждане , срещу тези които ви ощетяват.
2. Може да сезирате Общината , но ефекта е съмнителен.
3. Може да сезирате прокуратурата , но и там ефекта е съмнителен.
Дотук са безплатните начини , следващия е платен , но най-сигурен :
4. Всички ощетени подавате съдебен иск по ЗЗД за непозволено увреждане , срещу тези които ви ощетяват.
- kirile
- Потребител
Извинявам се но по добър съвет не бях чувал , някой да пожелае да се спре водоснабдяването на отделен обект от монополиста някой изперква ли вече от съдебни дела.Те на длъжниците си нямат право да спрат водата ако самият собственик не им разреши да влязат в апартамента му и сам не поиска да стане това нещо и пак няма да стане защото първо трябва да си плати старите задължения.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Ако приемем , че жалбата до Общината бъде уважена и се издаде заповед за спиране на достъпа до незаконния строеж , който в случая не отговаря на техническите изисквания всеки обект в сградата да има водомер , то принудителното действие по тази заповед е спиране на електричеството и водата на обекта. Това имах предвид.
- kirile
- Потребител
А се биеш в гърдите ,че си бил домоуправител
- toni_sf
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|