начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

нов Председател на Управителния съвет на ЕС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: нов Председател на Управителния съвет на ЕС

Мнениеот dikobraz » 30 Окт 2010, 19:29

м.09.2006 год. до 06.2010 г. - Дали вече не са изпуснали срока за част от парите.
И с новата отсрочка ще добавят нови несъбрани суми.
Опитайте се да балансирате приходите да са равни на разходите.
Тогава няма да остават суми в касата за да покриват несъбрани /несъбираеми / пари. Обяснете им, че ако не се събират редовно ще трябва да се лишат от нещо което ползват.

Не е препоръка...
dikobraz
Потребител

Мнениеот toni_sf » 01 Ное 2010, 09:15

:D Аз в последно време наблюдавам една тенденция , където има нова кооперация все се бута адвокат да поеме този пост Управител на ЕС ,и то не по тази причина ,че много е привързан, а да поема юридическата работа която както се знае е платена.Никакъв умисъл не влагам в изказването си, и ако някой се почувства засегнат моля, да ме извини.Но вече 9м наблюдавам една кооперация от 88 ап. която си избра такъв Управител на ЕС , и така източва общата каса на ЕС ,но работи по законен начин.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот ellennass » 12 Ное 2010, 11:39

До тук нещата вървят спокойно във входа . Въпросното семейство в разговор със съпруга ми /в качеството му на касиер / , са дали обещание че след 1 декември ще започнат да си плащат задълженията -както текущите , така и старите .В момента имали финансови проблеми и така .... Всъщност честно казано аз не бих ги чакала до декември , защото те като не са плащали толкова време все финансови проблеми ли са има ли ? Но за да им покажем , че сме достатъчно толерантни ще ги изчакаме , но след това смятам да приложа спрямо тях всички законови мерки .:twisted: А за това,че може да им изтече давност за събиранията, всички със старите задължения ги чистя отзад напред ,а и се възползвам от незнанието на повечето задължени .В крайна сметка това са парите на всички живущи и те са длъжни да се изплатят ...Утре ще организираме едно пред зимно почистване във входа и пред него.Наблюденията ми са , че колкото повече събрания се правят и се повтаря ,че те са хората от които зависят нещата /а то е и така по ЗУЕС / ,толкова по задружен става входа и всеки се стреми да допринесе с нещо .
ellennass
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 12 Ное 2010, 12:08

до-ellennass Браво на Вас , така се действа щом се поели тази инициатива,но един съвет от мен, по добре наистина изчакайте тези въпросните които имат задължения и не предприемайте буквално мерки .Всичко си идва на място с течение на времето.Важно е хората да осъзнаят ,че собственоста им не е само зад вратата на апартамента. Пожелавам Ви успех в това начинание и ще разберете сама колко са лесни нещата когато има разбирателство между съседи.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот ellennass » 12 Ное 2010, 12:22

До Тони :
Дано наистина нещата потръгнат и на да си оправим входа , нали и той е част от нашата собственост :wink: .
И ако постигна желания от мен успех , мисля че мога да започна да предлагам услугите си /срещу заплащане разбира се :lol: / и на други входове :roll:
Знам ли може да излезе добър професионален Председател на УС на ЕС . :wink: :lol:
ellennass
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 12 Ное 2010, 12:35

:D Разбира се защо не, колкото повече конкуренция има толкова повече се покачва нивото на услугите.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот ellennass » 21 Яну 2011, 17:33

Е нещата не са такива каквито бих желала да бъдат :( Въпросното семейство продължава да не плаща задълженията си ...И сега обмислям вариант да ги накарам да подпишат някакъв протокол с точно определена дата за плащане или да отиваме на съд. Търпението ми към тях се изчерпва .... Ако някой може да помогне със съвет, ще бъда благодарна ;)
ellennass
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Яну 2011, 21:37

Няма да Ви свърши работа този протокол, а и ми е много чудно как ще ги задължите да го подпишат по какъв начин. Най добре направете ОС и с негово решение внесете иск в съда за сумата която Ви дължи това семейство ,а и не се лъжете да разчитате на нотариална покана така само отлагате вьв времето.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот raina_43 » 06 Фев 2011, 18:53

Може би не съм попаднала там където трябва и за това моля да ме извините извинете ме и за това че нямам препинателни знаци .Но сега направо на въпросите за които бих желала от Вас помощ .Какво трябва да се направи за да се смени ръководството на ЕС тъй като е избран само нов домоуправител а той и останалите тоес касиера просто ни си говорят.Каквото и да се поиска от касиера той отговаря че изпълнява само нарежданията на надзорника. Как да се вземат средства за малък ремонт.Другият въпрос ми е за ИЧ Тук в нашия блок винягище решават въпросите както си искат една фамилия тъй като те притежават по-големи ИЧ фактически останалите а то и по-вечето от живущите в блока остават без гласни букви.Благодаря и очаквам вашите становища по въпрос
raina_43
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Фев 2011, 19:31

Свиква се ново ОС от собственици притежаващи най малко 20% идеални части.И в закона и пише да, който протежава по голяма идеална част участва с такъв съвещателен глас много ще Вие тежко ако притежава 50 плюс 1% от сградата.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот raina_43 » 24 Фев 2011, 19:22

Здравейте, Писах Ви но по непонятни причини нямам отговор, затова задавам вълнуващите ме въпроси отново. Моля да ми обясните !
Има ли право преседателя на НС да нарежда на домоуправителя какъв да бъде дневния ред на ОС.
Може ли да бъде член на НС обитател които не е оторизиран за това.
При 67 % ИЧ влизат ли ИЧ на магазините и гаражите.
Прочел съм ЗУЕС но никъде не видях пояснение за въпросите ми. http://www.lex.bg/forum/posting.php?mode=reply&

.
raina_43
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Фев 2011, 20:06

:D Много интересно е това ЧЛЕН на НС какво означава и незнам как този председател на НС ще се самосезира и не се сещам как обитател може да бъде член на НС
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 24 Фев 2011, 21:48

До raina_43
Първо, постарайте се да си преглеждате написаното преди да публикувате пост. Има си начини и за корекция.
На въпросите Ви.Предполагам,че всички знаят какво е абревиатурата НС(най-вероятно не е Народен Съвет),а сигурно имате предвид някакъв Надзорен Съвет.Не знам какво сте чели в ЗУЕС,но там изрично и подробно е записано какви са задълженията на Управителният съвет/Управителят и какви на Контролният Съвет/Контрольорите.
Контролен орган не може да изземва функциите на Управителният.
Понеже не е много сигурно какво имате предвид НС,приемам,че е Контролен съвет и в този случай също не е понятно какво имате предвид "обитател който не е оторизиран" това какво е? Че не е собственик или,че не е избран по надлежният ред.
За 67% ИЧ също не е ясно точно какво искате да знаете.Това при гласуване ли се отнася?
Магазините също притежават ИД от ОЧ в ЕС,гаражите не! Всеки който може да покаже НА ,има и законовото право да присъства на ОС и да участва във вземането на решения.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 25 Фев 2011, 09:12

В ЗУЕС ясно е посочено кой може да бъде Председател на ЕС ,Управител на ЕС и контрольор .За всяка една длъжност се избира собственик а не обитател.В закона ЗУЕС също е посочено ,че решения на ОС се взима от собствениците а обитателите имат право на съвещателен глас.Обитателите могат да участват в управлението на ЕС но пак със съвещателен глас .И raina_43 в закона също е упоменато реда и начина за свикване на ОС .Да Управителя на ЕС може да ОПРЕДЕЛИ какъв ще е дневният ред на ОС ,но на самото ОС се приемат и други предложения поставени от собствениците и се вписват в протокола и се подлагат на гласуване.Както се подлага на гласуване и дневният ред определен от Управителя на ЕС.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 25 Фев 2011, 13:36

Като бивш управител по ЗУЕС реших и аз да помогна с няколко съвета.
За завеждане на иск по чл.410 от ГПК не ви е необходимо специално решение на общото събрание , за да извършите това действие нито изпращане на нотариални покани. Достатъчен ви е протокола с решението на общото събрание за това кой каква сума дължи и до какъв срок трябва да се издължи. Мога да ви кажа резултата от 5 такива дела , които съм водил срещу 5 длъжника. Съдът реши , че разходите за нотариални покани са направени неправомерно , тъй като е имало срок за изпълнението на задълженията и управителя е трябвало да заведе направо иск по чл.410 от ГПК , а що се касае до това дали е трябвало да има решение на ОС за завеждане на такъв иск , съдът реши че не е необходимо , защото управителят го завежда по закон. По две от тези пет дела не успяхме да осъдим длъжниците , защото съдът реши че решението на ОС е нищожно , тъй като сумите са разпределени поравно за всички собственици , а не спрямо притежаваните % идеални части за всеки от тях , което нарушава императивни разпоредби. По останалите три дела осъдихме длъжниците като съдът реши , че въпреки неправилното разпределение на сумите , длъжниците са имали възможност в законоустановения 14 дневен срок да обжалват решението на ОС , което не е направено. Тези 5 дела бяха разгледани от 3 различни съдебни състава и както виждате дори магистратите по един и същи казус постановяват различни решения.
Дано съм помогнал с нещо.
kirile
Потребител

Мнениеот raina_43 » 28 Фев 2011, 00:27

До toni - sf

За обитател имах предвид господин който е обитател на апартамент , собственост на негово дете, което живее на друг адрес.Същият господин е член на контролния съвет / сбъркала съм предишното наименование надзорен съвет /и питах дали има право на това членство,защото ако няма право енеправомерно избран.

До trendo-58

Имах предвид надзорен съвет,защото така беше вПУРНЕС правилник за управление и надзора на етажната собственост/. Сега е контролен съвет.Извинявам се.

Да , прочел съм какви са задълженията съответно на Председателя на контролния съвет и на управителя. Но когато в дневния ред на общото събрание

бе ше залегнало запознаване с някой подробности, относно гореспоменатите задължения ми се каза ,че това е излишно и даже целия дневен ред бе отменен от председателя на контролния съвет.
А в чл.16 ал 3 от ЗУЕС пише " Общото събрание на собствениците НЕ може да приема решения по въпроси извън предварително обявения дневен ред, освен в неотложни случаи."
Оставам с впечатлението, че Ви натоварвам с въпроси,смятани от Вас за елементарни и незначителни ,но обстановката при нас е " такава" ,че се изисква точност и до подробностите.
raina_43
Младши потребител

Мнениеот kirile » 28 Фев 2011, 14:37

Изберете си законосъобразно органите в ЕС , правомощията им са описани в ЗУЕС. Когато ОС вземе решение извън дневния ред , трябва на това основание да го обжалвате в законоустановения 14 дневен срок и то ще падне в съда. По едно мое дело едно такова решение вече падна.
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 01 Мар 2011, 13:18

raina_43 написа:До toni - sf

За обитател имах предвид господин който е обитател на апартамент , собственост на негово дете, което живее на друг адрес.Същият господин е член на контролния съвет / сбъркала съм предишното наименование надзорен съвет /и питах дали има право на това членство,защото ако няма право енеправомерно избран.

До trendo-58

Имах предвид надзорен съвет,защото така беше вПУРНЕС правилник за управление и надзора на етажната собственост/. Сега е контролен съвет.Извинявам се.

Да , прочел съм какви са задълженията съответно на Председателя на контролния съвет и на управителя. Но когато в дневния ред на общото събрание

бе ше залегнало запознаване с някой подробности, относно гореспоменатите задължения ми се каза ,че това е излишно и даже целия дневен ред бе отменен от председателя на контролния съвет.
А в чл.16 ал 3 от ЗУЕС пише " Общото събрание на собствениците НЕ може да приема решения по въпроси извън предварително обявения дневен ред, освен в неотложни случаи."
Оставам с впечатлението, че Ви натоварвам с въпроси,смятани от Вас за елементарни и незначителни ,но обстановката при нас е " такава" ,че се изисква точност и до подробностите.

:D Е тук вече прочетете чл12 от ЗУЕС КОГА СЕ СВИКВА ОС от Управителя на ЕС , и обърнете внимание на т2 от този член.И ПРЕДИ ДА СТИГНЕТЕ ДО ТОЗИ ИЗВОД ВИЖТЕ ЧЛ 10 Т1 ,ТАМ ПИШЕ ОРГАНА НА УПРАВЛЕНИЕ Е ОС И ПОСЛЕ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorst » 10 Мар 2011, 20:01

тони! аз като домоуправител не знам какви и за колко време са отдадени апартаменти във входа. таксите- консумативи се събират трудно-мотиви дал бог. И не са платили вече 3 месеца, а на четвъртия се изнесоха. Затова считам за правилно на общото събрание задължени да бъдат собствениците и мисля,че това не противоречи на закона. Определените такси се събират на тримесечие и са НОСИМИ. По банкова сметка или вноска в брой по сметката. Пропуснеш ли срока 10% ОТГОРЕ. ТРУПАШ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, ТВОЯ СИ РАБОТА. Ще дойде време за плащане и ще ти се стори солено. И като собственик няма къде да избягаш. Виж пример данъчните служби
todorst
Потребител

Мнениеот toni_sf » 11 Мар 2011, 00:15

:D Е щом си домоуправител и незнаеш ;някой кацнал на някое дърво ли; да ти каже как да си вършиш работата
toni_sf
Активен потребител

Предишна

Назад към Етажна собственост