Здравейте,
извинявам се ако темата не е за този раздел на форума - ако е така, моля администратор да я премести, където е редно да бъде.
Въпросът ми е следният :
Управител съм на етажна собственост в жилищен вход в блок в София.
В един от апартаментите живеят наематели - вероятно нямат софийско жителство а предполагам дори и адресна регистрация в София. (дори незнам дали имат писмен договор за наем, не е изключено и това да нямат)
Системно нарушават реда по ужасно безобразни начини - предполагам се досещате за какво става въпрос - денонощни чалга купони, викания, събиране на огромни компании от доста съмнителни лица, проветряване към входа на блока през отворена вратата на апартамента и какви ли не още идиотщини.
Съседът срещу тях няколко пъти е викал полицията, но както вероятно отново се досещате - реален резултат няма.
Решихме да изгоним наемателите - и има събрана подписка (9 апартамента са подписали от общо 16, но не е проблем да съберем и още подписи).
По принцип документа е съставен като молба-жалба към директора на съответното РПУ.
Реших да напиша отделно и искане към Районния съд за изваждане на въпросните наематели, но доколкото разбрах стария ПУРНЕС вече не е в сила, а има нов закон за етажната собственост от Май 2009 г. Доколкото го разгледах вътре не открих никакви правни възможности за такава процедура по изваждане на нарушители-наематели.
Моля за практически съвет и изясняване на това кои правни документи в момента реално са в сила. Имаме ли изобщо някакъв шанс или всеки, който наеме жилище в София вече може да прави собствениците на другите апартаменти на луди, а включително и полицията ??
какво да направим? Благодаря ви предварително
- Дата и час: 30 Ное 2024, 06:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Иск за изваждане на наемател поради нарушаване на реда
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Иск за изваждане на наемател поради нарушаване на реда
Пробвайте да говорите със собственика на имота, той е този който най-добре може да въздейства на наемателите с особени лостове
Ако не стане с добро - може да си приемете Правилник за вътрешния ред, ако още нямате - в него да запишете задължения, които се изискват от собствениците/обиателите - да не пускат силна музика след еди колко си часа, да пазят чисто и така нататък (но без да прекалявате). След като имате правилник, ако наемателите (и не само те) го нарушават системно - отправя им се предупреждение че ще бъдат извадени от жилището за определен срок (не повече от 3 г.) и ако продължат с нарушенията - се взема решение да се извадят.
Но при всички положения мирното решение е най-доброто - все пак съжителствате в една сграда.
Ако не стане с добро - може да си приемете Правилник за вътрешния ред, ако още нямате - в него да запишете задължения, които се изискват от собствениците/обиателите - да не пускат силна музика след еди колко си часа, да пазят чисто и така нататък (но без да прекалявате). След като имате правилник, ако наемателите (и не само те) го нарушават системно - отправя им се предупреждение че ще бъдат извадени от жилището за определен срок (не повече от 3 г.) и ако продължат с нарушенията - се взема решение да се извадят.
Но при всички положения мирното решение е най-доброто - все пак съжителствате в една сграда.
- finnan
- Младши потребител
Благодаря за благородните съвети, но щом съм стигнал до този форум едва ли ситуацията е розова. Само ще те попитам 1 риторичен въпрос - как смяташ , че успяхме да съберем подписите на почти целия вход в рамките на по-малко от час ?
Тия ги търпим вече половин година и повече, твърде дълго.
Със собственика е говорено многократно - крие се като шушумига, не можел да се занимава (а да прибира пари може обаче).
Със самите наематели се говори едва ли не ежедневно, също без резултат. Викана е полиция няколко пъти, даже май някъв акт са писали, но в крайна сметка резултата е нула и половина.
Никой не е длъжен да търпи шепа селянчета (като нрав селянчета), донесли със себе си от родните си места основно отрицателните черти и нрави.
А лошото е, че доколкото виждам и тук хората не са наясно с новия закон за етажната собственост. Дойдох за юридически съвет, но уви...
Тия ги търпим вече половин година и повече, твърде дълго.
Със собственика е говорено многократно - крие се като шушумига, не можел да се занимава (а да прибира пари може обаче).
Със самите наематели се говори едва ли не ежедневно, също без резултат. Викана е полиция няколко пъти, даже май някъв акт са писали, но в крайна сметка резултата е нула и половина.
Никой не е длъжен да търпи шепа селянчета (като нрав селянчета), донесли със себе си от родните си места основно отрицателните черти и нрави.
А лошото е, че доколкото виждам и тук хората не са наясно с новия закон за етажната собственост. Дойдох за юридически съвет, но уви...
- ramones79
- Младши потребител
Колега! Дано да прочетете това което сега ще ви пиша.И аз като вас съм имал подобни проблеми,но след като изгоних 5-6 наемателя от блока,сега всичко е тихо и спокойно. Работата е там ,че вие търсите решения на въпроса в новият закон ЗУЕС,а решението е дадено в ЗЗД/закон за задълженията и договорите/ където точно и ясно в чл.235 е казано" Наемател в помещение в Етажна собственост е длъжен да изпълнява наредбите за реда и управлението в етажната собственост.В противен случай,той може да бъде изведен от наетото помещение и по искане на управата на Ртажната собственост" Това е! Нямате нужда от нищо друго освен от решение на Общо събрание с 50+1 % гласа за,след което можете да се сдобиете с изпълнителен иск от райнният съдия по етапен ред. Преди това можете да уведомите наемодателя за тези мерки,защотъо може да изисквате той да плати разноските по тези съдебни действия,при мен в 90% наемодателят съм е изгонвал наемателите си,а и всички други в блока разбраха за "какво иде реч" и сега нямам проблеми.Малко повече дързост и твърдост/може и без красота/ Успех!
- trando58
- Потребител
Споделям мнение № 3 (надпартерно).
От време на време един луд Хидалго (сега е изтрит - става въпрос за Лютия, Лютивия - и т.н.) се включва във форума и показва червен картон на "нарушителите на конвенцията". Разбира се, не искам да съм Езоп, но то така и стана работата покрай новият ни шеф - все пак Бърдоква е буйна глава, не се знае.
Говоря само за това, че ме е страх от свободното ми мнение дори в Интернет - наскоро - преди 6 месеца имах отвратителен случай на нагрубяване на реален човек - с имената му - разбира се, дедо може и да не може - но винаги се извинява.
Е, като стана на въпрос за интернет-въпроса - моето мнение е:
1. Като адвокат - все пак съм професионалист. Не оставяйте работата. Работата трябва да се гони. Впрочем прехапавам си леко езика (професионален навик при лъготене - завиваш наляво или връщаш наопаки - на верев).
Направете ужасен скандал и ужасен процес и ужасна изпълнителна процедура - разбира се, ползвайте Държавните съдебни изпълнители - те се преместиха за град София в посока РПУ-Гео Милев (зала "Универсиада"). Много хубаво място - с климатици и т.н. Не са на "Попа" - елементарно казано.
2. Като собственик на наематели - те са ужасно нещо, ужасни същества - гледат да те превърнат в "хазяйката с каничка кафе" - но дори не предполагат огромното бреме на "хозяйството" - впрочем само маслото за двигателя на яхтата ми струва двадесет часа консултации - еми, аз за какво блъскам - за едната яхта.
Еми, това е от мен - весело - посрещайте Джулая, граждани и гражданки, аз съм на работа. Е, разбира се и аз съм човек.
Толкова, като за петък - конкретика - в понеделник.
От време на време един луд Хидалго (сега е изтрит - става въпрос за Лютия, Лютивия - и т.н.) се включва във форума и показва червен картон на "нарушителите на конвенцията". Разбира се, не искам да съм Езоп, но то така и стана работата покрай новият ни шеф - все пак Бърдоква е буйна глава, не се знае.
Говоря само за това, че ме е страх от свободното ми мнение дори в Интернет - наскоро - преди 6 месеца имах отвратителен случай на нагрубяване на реален човек - с имената му - разбира се, дедо може и да не може - но винаги се извинява.
Е, като стана на въпрос за интернет-въпроса - моето мнение е:
1. Като адвокат - все пак съм професионалист. Не оставяйте работата. Работата трябва да се гони. Впрочем прехапавам си леко езика (професионален навик при лъготене - завиваш наляво или връщаш наопаки - на верев).
Направете ужасен скандал и ужасен процес и ужасна изпълнителна процедура - разбира се, ползвайте Държавните съдебни изпълнители - те се преместиха за град София в посока РПУ-Гео Милев (зала "Универсиада"). Много хубаво място - с климатици и т.н. Не са на "Попа" - елементарно казано.
2. Като собственик на наематели - те са ужасно нещо, ужасни същества - гледат да те превърнат в "хазяйката с каничка кафе" - но дори не предполагат огромното бреме на "хозяйството" - впрочем само маслото за двигателя на яхтата ми струва двадесет часа консултации - еми, аз за какво блъскам - за едната яхта.
Еми, това е от мен - весело - посрещайте Джулая, граждани и гражданки, аз съм на работа. Е, разбира се и аз съм човек.
Толкова, като за петък - конкретика - в понеделник.
- ivan_lawyer3
- Потребител
Благодаря много на trando58 за помоща - скоро ще свикваме събрание и ще решим и този въпрос, надявам се окончателно.
И се извинявам за остротата на езика си в по-горните ми изказвания, но понякога на човек му кипва, особено когато се опитват да го правят на маймуна
И се извинявам за остротата на езика си в по-горните ми изказвания, но понякога на човек му кипва, особено когато се опитват да го правят на маймуна
- ramones79
- Младши потребител
Спокойно колега управител на ЕС , мен ме правят на маймуна вече 2 години и още съм в батака , не мога да излеза от съдилищата и от адвокатските кантори. Следвайте по-горе дадените съвети - не оставяйте работата , а я преследвайте докрай с много дързост и твърдост , а не с красота. Принципа е - каквото почукало , такова се обадило и кучето скача според тоягата !
- kirile
- Потребител
Абсолютно съм съгласен - оставянето на нещата на произвол - и то като масова практика на българина - е именно и което ни пречи да имаме правова и работеща държава.
Трябва на практика (не само на книга) да се знае, че има някакви правила, норми и закони в това общество. И прекрачването на границата не остава без последствия.
Успех и на Вас пожелавам !
Трябва на практика (не само на книга) да се знае, че има някакви правила, норми и закони в това общество. И прекрачването на границата не остава без последствия.
Успех и на Вас пожелавам !
- ramones79
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|