начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Контролен талон „Водач на МПС без наказания“

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Контролен талон „Водач на МПС без наказания“

Мнениеот lglaushev » 09 Мар 2017, 10:58

Здравейте,

На база на статията тук (https://pravatami.bg/4009) разбирам, че ключовото изискване за издаване на контролен талон "Водач на МПС без наказания" ("златен талон") е "да не съм наказан за нарушения на пътя през последните 6 години", като авторите уточняват, че "не се броя за наказан и ако полицаят ми е написал акт, но не ми е издадено наказателно постановление".

Каква ситуацията, ако съм получил фиш, който обаче съм заплатил в 7-дневен срок от датата на издаването му?

На основание чл.186 ал.7 от Закона за Движението по Пътищата:
Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичния изпълнител.

Тоест, отново не би следвало да е издадено наказателно постановление.

Въпросът ми е свързан с това, че съм водач без наказания за последните 6 години, но с един фиш за неправилно пресичане на червен светофар (от тази акция: http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/ ... chane.html), който е издаден на 15.11.2013 и платен чрез платформата еPay.bg на 21.11.2013.

След търсене разбрах, че към момента КАТ не предлагат възможност за онлайн проверка дали даден фиш е заплатен.

Днес бях в КАТ-София и служителката на гише 31 каза, че нямам право на контролен талон "Водач на МПС без наказания", тъй като съм наказан с този фиш. Според нея фактът, че фишът е платен в срок, няма значение.

Кой е в правото си в този случай?

Благодаря Ви предварително!
lglaushev
Нов потребител

Назад към Административно право