начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Давност на акт

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност на акт

Мнениеот nikits » 06 Авг 2014, 11:24

Здравейте!

Извинявам се предварително, ако подобна тема е дискутирана, но не успях да намеря нищо по този въпрос.

Казусът е следният:

На 09.08.2011 г. имам акт за превишена скорост с отнет контролен талон към СУМПС, а на 18.08.2011 г. излязло наказателно постановление. Впоследствие си направих регистрация в електронния сайт на КАТ, за да проверя глобата и т.н. и видях, че след като въведох данните ми най-долу пишеше: "Платете глобата по еди коя си банкова сметка и след това заповядайте да Ви бъде връчено наказателното постановление".
Според мен, а и не само, надявам се да ме поправите, ако бъркам, от КАТ би трябвало да ми изпратят писмо на постоянния адрес, че имам излязло НП, а не да искат да си платя първо акта и след това да ми го връчват. И до ден днешен от родната полиция нищо не съм получил и смятам след 2-3 седмици да подам молба до началника на отдел "Пътна полиция" към СДВР да ми бъде върнат контролният талон поради изтекла абсолютна давност на основание чл. 82, ал. 3 във връзка с ал. 1, б. а) от ЗАНН.

Та въпросът ми има ли съдебна практика, че съм длъжен аз да си платя акта и след това да ми връчат НП или е логично съдът да разпореди от КАТ да ми върнат контролния талон поради изтекла абсолютна давност?

И също така, ако подам заявление до КАТ ми бъде върнат контролният талон поради изтекла абсолютна давност, те ли са длъжни автоматично да сезират Районния съд и да препратят нещата по компетентност там?
nikits
Младши потребител

Re: Давност на акт

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Авг 2014, 12:56

:roll: Прочетете ал.2 на чл. 82 и отпосле помислете- имате ли влязъл в сила акт ( НП влиза в сила на 8 ден от връчването), че да е отпочнало течене на сроковете, за които говорите.

Не плащате преди да влезе в сила НП - до тогава нямате годно изпълнително основание.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nikits » 06 Авг 2014, 20:23

Да, прочел съм го. Т.е. давността тече от 18.08.2011 г., денят в който имам издадено НП. На база на тази дата изхождам от ал. 3 на чл. 82
nikits
Младши потребител

Мнениеот kolegat » 06 Авг 2014, 22:40

Абсолютната давност е четири години и половина.
kolegat
Потребител

Мнениеот nikits » 07 Авг 2014, 09:21

Не може да е 4,5 г., тъй като в моя случай наказанието е глоба и според чл. 82, ал. 1, б. а) аз се позовавам на чл. 82, ал. 3, където е 3 г. абсолютната давност.
nikits
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 07 Авг 2014, 14:28

Давността започва да тече от момента, в който ти връчат НП
Колкото и неправилно да е това. Така, че преди да си вземеш НП, давност няма да започне да тече
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nikits » 07 Авг 2014, 14:36

Т.е. в момента в моя случай въобще не е започвал да тече давностен срок ли?! Какъв е смисълът тогава аз да си платя акта, както искат от КАТ, и след това да започне да тече давностен срок за НП :D ... няма да ме интересува мен тогава възможността да се позовавам на давност, при положение, че съм си платил акта. Нещо не успях да разбера какво имаш предвид :roll:
nikits
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 07 Авг 2014, 15:09

nikits написа:Т.е. в момента в моя случай въобще не е започвал да тече давностен срок ли?! Какъв е смисълът тогава аз да си платя акта, както искат от КАТ, и след това да започне да тече давностен срок за НП :D ... няма да ме интересува мен тогава възможността да се позовавам на давност, при положение, че съм си платил акта. Нещо не успях да разбера какво имаш предвид :roll:

Не знам какво са ти казали, но преди да ти връчат НП-то, няма как да си платиш глобата, най-просто, защото не би могъл да знаеш каква е. В НП-то пише какво е наказанието. Кой, какво и защо ти е казал не е меродавно. Аз мога да ти кажа, че дължиш 23476234 лева - плати ги де :)
Отиваш на 15-то гише в КАТ, взимаш си НП-то, там ти казват къде да платиш. Ако искаш плащаш, ако искаш чакаш 2 години и 8 дни до изтичане на давноста на НП-то. Ако искаш пишеш шаблонна жалба и я внасяш задължително с вх. номер на 19-то гише и чакаш административен съд да се произнесе - дали ще отмени, или потвърди НП-то.
Ако обжалваш нп-то, имаш право да караш, като на самото НП, ще ти закачат и входящия номер. То ще ти върши работа вместо синия талон.
Станах член на БАС , заради моите проблеми с КАТ и съм до болка вече запознат с процедурите
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nikits » 07 Авг 2014, 15:16

В електронния сайт на КАТ също ми пишеше глобата каква е, а и аз проверих в ЗДвП, т.к. не съм се съобразил с пътен знак. Та именно в този сайт, както по-горе съм написал, пишеше, че ПЪРВО трябва да си платя акта, което е странното в случая, за да ми връчат едва тогава НП. Информацията е изцяло от сайта на КАТ.
nikits
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 07 Авг 2014, 15:56

Ако има някакви изменения през последните 40-тина дни, тогава може. Иначе, нека всъщност се изкаже някой от системата, или който има ежедневен допир до нея
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nikits » 12 Авг 2014, 10:44

Благодаря за разясненията, chinchilla. Т.е. сега излиза, че както каза, аз трябва да ида до КАТ да си взема НП-то и ако не реша да го плащам от деня, в който съм си го взел ли да чакам 3 години, за да мога да се позова на чл. 82, ал. 3 от ЗАНН, при положение, че вече са минали 3 години откакто ми е съставен и актът, и че една седмица по-късно имам и издадено НП? Моля наистина някой запознат с материята да сподели в моя случай въобще започвала ли е да тече давност или не?

Иначе това е доста странно, което правят от КАТ. Те вече трета година не са ми изпратили препис от НП, каквато е законовата разпоредба на чл. 58, ал. 1 от ЗАНН и накрая ще се окаже, че то давността дори не е започвала да тече, а в същото време си слагат някакви щуротии в електронния им сайт, който дори вече не работи, че аз трябва първо да си платя акта и те след това да ми връчат НП!?!
nikits
Младши потребител

Мнениеот miroslav22 » 04 Сеп 2014, 16:59

Здравеите

беше ми съставен акт за за нарушение от органите на КАТ преди малко повече от месец,но все още не съм получил наказателното постановление.Исках да знам какъв е срока за издаването му и какви може да са последствията след обжалването му евентуално след като бъде издадено.
Тъй като очаквам голям акт също бих искал да знам има ли вероятност да заплатя и разходите на полицията по делото.
Благодаря предварително.
miroslav22
Нов потребител

Мнениеот temida_m » 05 Сеп 2014, 09:50

Шест месеца от датата на съставяне на АУАН.
temida_m
Младши потребител

Назад към Административно право