начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Давност на наказателно постановление от КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност на наказателно постановление от КАТ

Мнениеот dynacord » 29 Авг 2011, 17:21

Здравейте,

Предварително се извинявам ако този въпрос го има дискутиран, но не можах да намеря информация.
Внесена е жалба по наказателно постановление за превишена скорост (лишаване книжка за 1 месец и парична глоба) преди 1 година в РС

До момента никoй не ме е потърсил на адреса ми и не ми е пратена призовка по пощата. Доколкото разбрах давността за паричната глоба е 2 години и 6 месеца на другото наказание, откакто е излезнало постановлението? Моля, поправете ме ако греша.
Работя до късно и се прибирам вечер, съответно всеки патрул ме спира и ми се заяждат че ще ми вземат книжката на място, понеже не съм се явил на делото.

Искам да знам дали мога да се явя в КАТ за да си платя глобата и да си взема талона? Или задължително ще трябва да се мине през РС.
dynacord
Нов потребител

Re: Давност на наказателно постановление от КАТ

Мнениеот andy70 » 29 Авг 2011, 18:02

dynacord написа: Внесена е жалба по наказателно постановление за превишена скорост (лишаване книжка за 1 месец и парична глоба) преди 1 година в РС

Чл. 60. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Обжалването на наказателното постановление и на електронния фиш става чрез наказващия орган, който ги е издал. В жалбата се посочват всички доказателства, на които жалбоподателят се позовава.
Ако са Ви търсили на адреса за изземване на СУМПС или са Ви поканили в КАТ да го предадете - давността е 9 месеца.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот refitka » 30 Май 2014, 22:08

Здравейте ! Много Ви моля за помощ !

Накратко казусът е следният :
имам връчени 2 бр. актове от КАТ , но при спирането ми от полицаите у себе си не носех СУМПС , нито свидет. за регистр. или син талон.
Получих си НП от КАТ и питам : мога ли да не заплатя глобата ?

Какво става в НАП ?
На 25 год. съм, имам само един лек автомобил.
refitka
Нов потребител

Мнениеот chinchilla » 16 Юни 2014, 15:12

refitka написа:Здравейте ! Много Ви моля за помощ !

Накратко казусът е следният :
имам връчени 2 бр. актове от КАТ , но при спирането ми от полицаите у себе си не носех СУМПС , нито свидет. за регистр. или син талон.
Получих си НП от КАТ и питам : мога ли да не заплатя глобата ?

Какво става в НАП ?
На 25 год. съм, имам само един лек автомобил.

Давност - 3 години погасителна. Като през тези три години всяко спиране, ще ти е равно на акт , защото ще караш без контролния талон. Вариант 2 - спираш да караш ( като мен ) и чакаш давността да изтече
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот ivanov36 » 03 Окт 2014, 19:14

Здарвеите неми е ясно колко е срока за двност в чл.82 пише че е 2 год. А други казват че е 3 год.
ivanov36
Нов потребител

Мнениеот temida_m » 10 Окт 2014, 13:29

Срокът е три години. Но, за този период влязлото в сила наказателно постановление се изпраща в НАП за администриране и събиране на глобата и автомотично започват да се прилага давностните срокове по ДОПК, а те са доста дълги /чл. 82, ал.4 от ЗАНН/.
temida_m
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 19 Окт 2014, 13:20

temida_m написа:Срокът е три години. Но, за този период влязлото в сила наказателно постановление се изпраща в НАП за администриране и събиране на глобата и автомотично започват да се прилага давностните срокове по ДОПК, а те са доста дълги /чл. 82, ал.4 от ЗАНН/.

На мен до момента, всички постановления са ми се погасявали по давност на 731-вия ден ( 2 год ). При справка в НАП дължа ли нещо, не ми излиза абсолютно нищо.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nikolov__ » 21 Окт 2014, 21:22

chinchilla написа:На мен до момента, всички постановления са ми се погасявали по давност на 731-вия ден ( 2 год ). При справка в НАП дължа ли нещо, не ми излиза абсолютно нищо.

Естествено, че няма да ви излиза. Наложената с НП глоба по сметка на НАП ли се заплаща?
Помислете малко - къде отиват парите от глобите събрани от МВР и тези събрани от НАП?
И каква е изгодата на КАТ да ги прехвърля към НАП?
До ivanov36 - Защо прехвърляте въпроса си
от тема на тема вече цял месец?
errare humanum est
Аватар
nikolov__
Младши потребител

Назад към Административно право