начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

административен акт

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

административен акт

Мнениеот mopsy » 23 Юни 2010, 13:00

Здравейте

майка ми има малък проблем. Комшиите твърдяха, че кокошарника на майка ми им пречи, построен е в нарушение на границите и прочие. Където искахме да успорваме, но преценихме, че не си заслужава парите и нервите. Майка ми получи предписание от общината да премахне постройката. Само че била закъсняла с премахването (кокошарника го няма от месеци вече) и затова от общината й написали акт. Сега има от пощата съобщение, че има пратка, и майка ми предполага, че е въпросният акт. Може ли общината чрез пощата да връчи акт? А ако тя откаже да приеме пратката, акта смята ли се за връчен и тече ли срок?

Много благодаря.
mopsy
Младши потребител

Re: административен акт

Мнениеот namakak » 23 Юни 2010, 13:35

Чрез пощата може да ви се изпрати.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот mopsy » 24 Юни 2010, 07:48

А какво се случва ако не си получи писмото? Текат ли срокове?
mopsy
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 25 Юни 2010, 17:53

Моля да уточните: На коя дата получихте предписанието на Общината? Как е формулирано то ? Какви срокове бяха дадени за изпълнение? На коя дата изпълнихте предписаното от Общината? Кой и по какъв начин констатира, че не са спазени сроковете на предписанието? Има ли документи за това и ако има Вие подписахте ли ги? На коя дата? Имате ли свидетели, за премахването на обекта на определената дата?
kazimirc4
Потребител

Мнениеот sadiata » 26 Юни 2010, 12:46

Чл 149 ал.2 от АПК повелява ,че административния акт може да се оспорват от правосубектите по чл.147 ал.1 от АПК в 14 дневен срок от СЪОБЩАВАНЕТО им. Тази норма поставя едо единствено условие за да започна да тече 14 дневния срок АДМИНИСТРАТИВНИЯ АКТ ДА Е СЪОБЩЕН да правосубекта(на адресата). По принцип начините на съобщаване са уредени в чл.61 ал.2 от АПК,поради което и пощата е допустимо съобщаването на акта. не трябва обаче да се чудите как да избегнете съобщаването ,защото това ще Ви изиграе лоша шега,по добре се уведомете за съдържанието на акта и предприемете съответните правни действия по оспорването на този акт.В случай ,че Вие сте посочили адреса по преписката ,по която е постановен акта, и Ви бъде изпратено съобщение за издадения акт,то се счита че акта Вие съобщен и започва да тече преклузивния срок по чл.149 от АПК.
ЗА СВЕДЕНИЕ: Ако в акта не вписано пред кой орган подлежи на обжалване ,срока за обжалване се уължава на два месеца-арг. на чл.140 ал.1 от АПК.
Когато в акта или в съобщението му за издаване е указано че акта неподлежи на обжалване ,срока за обжалване се удължава на шест месеца-арг.на чл.140 ал.2 от АПК.
В този смисъл внимателно анализирайте съдържанието на акта,за да извличете максимална полза.
С уважение
sadiata
Потребител

Мнениеот magi_jeleva » 26 Юни 2010, 13:25

mopsy написа:Здравейте

майка ми има малък проблем. Комшиите твърдяха, че кокошарника на майка ми им пречи, построен е в нарушение на границите и прочие. Където искахме да успорваме, но преценихме, че не си заслужава парите и нервите. Майка ми получи предписание от общината да премахне постройката. Само че била закъсняла с премахването (кокошарника го няма от месеци вече) и затова от общината й написали акт. Сега има от пощата съобщение, че има пратка, и майка ми предполага, че е въпросният акт. Може ли общината чрез пощата да връчи акт? А ако тя откаже да приеме пратката, акта смята ли се за връчен и тече ли срок?

Да не би да става въпрос за АУАН /акт за установяване на административно нарушение/, но това не е административен акт, определен в АПК. Редът за АУАН е уреден в ЗАНН. Могат чрез пощата да връчват. Текат срокове разбира се, но след акта се издава и наказателно постановление. Ще пиша отново по-късно.
magi_jeleva
Потребител

Мнениеот sainul » 02 Юли 2010, 16:45

Вижте чл. 43 от Закона за административните нарушения и наказания и ще разберете какви права имате. Успех!
sainul
Младши потребител

Назад към Административно право