начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Обжалване на АУАН от НАП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на АУАН от НАП

Мнениеот free_spirit » 28 Авг 2014, 13:12

Здравейте,

НАП ми състави акт за това, че подадох декларация 1 със закъснение 2 календарни дни.

В акта е вписано, че съм нарушил разпоредбите на:

– Чл. 3, ал. 1, от Наредба Н-18/13.12.2006 на МФ,
– Чл. 355, ал. 1 от КСО,
– Чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО.

Обаче:

– Чл. 3, ал. 1, от Наредба Н-18/13.12.2006 на МФ регламентира използването на фискални устройства и няма връзка с подаването на декларации и сроковете за това,

– Чл. 355, ал. 1 от КСО не включва разпоредби, които мога да наруша, а просто определя наказанията при нарушаване на други разпоредби,

– Чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО просто казва: "Осигурителите, осигурителните каси, самоосигуряващите се лица и работодателите периодично представят в Националната агенция за приходите данни за: ..."

При това аз имам следните въпроси:

– Мога ли (успешно) да обжалвам акта въз основа на това, че актът не съдържа разпоредби, които аз съм нарушил?

– Ако действително има нарушение по Чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО (може би съм нарушил периодичността с моето закъснение !?), мога ли просто да възразя срещу първите две разпоредби, които нямат отношение към подаването на декларации и сроковете?

– Ако мога да атакувам акта за това, че част от разпоредбите, посочени в него (или всички разпоредби) нямат отношение към нарушението, кога е по-добре да го направя - при обжалването на акта или при обжалването на наказателното постановление?

Моля, ако някой има опит с подобни случаи, да сподели.

Благодаря.
free_spirit
Нов потребител

Re: Обжалване на АУАН от НАП

Мнениеот neutralen » 28 Авг 2014, 15:21

Може да направите каквото сте решили, само дето проблема не е това което сте написали. При данъчни дела дори опитни адвокати нямат шанс, камо ли вие с житейската си логика да успеете. Трябва да имате предвид, че когато страна по едно дело е държавата а другата страна гражданин, Съдът почва да сервилничи да се подмазва и т.н. и в края на краищата се оказва, че най-големите юристи в България работят в Данъчното и винаги тяхното магаре е мъжко. Но все пак опитайте. Тук всички които питат, смятат, че като им дадат съвет и вече могат да пишат жалби по всякакви въпроси и пред всякакви инстанции. Въпросът е в това да можеш да мислиш - имаш някакъв сериозен проблем, мисли кой може да бъде специалист в тази област и се обърни към него, а не да се правиш на начетен и да търсиш "конкретен" съвет. Не става въпрос само за вас а за всички питащи - това е само Форум - тук може да получите насока за решаване на проблема, но не и конкретна помощ. За това има адвокати.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот johnson » 18 Сеп 2014, 00:28

Аз имам опит в данъчните дела. Не обжалвай АУАН. Като ти връчат Наказателното постановление ако сумата е голяма и си струва да се обжалва, ми се обади.
johnson
Нов потребител

Мнениеот temida_m » 18 Сеп 2014, 11:23

Правилната разпоредба за неподадена декларация декларация образец 1 е чл.3, ал.1,т.1 от Наредба Н-8 на МФ във вр. с чл.5, ал.4, т.1 от КСО.
А Наредба Н- 18 на МФ е нещо съвсем съвсем различно- касае фискални устройства- ЕКАФП и ЕСФП.
temida_m
Младши потребител

Назад към Административно право