начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Може ли АНО да си отмени НП и да издаде ново?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли АНО да си отмени НП и да издаде ново?

Мнениеот prim444 » 24 Мар 2011, 14:48

Здравейте!
Издадено ми бе наказателно постановление. Подадох жалба срещу него и посочих, че същото е незаконосъобразно, защото описаната фактическа обстановка е неправилно квалифицирана.
Адм нак. орган, след като получи жалбата ми, вместо да я препрати към РС с преписката, контастира, че оплакването в жалбата ми е основателно и си отмени НП.
До тук добре. Обаче след това издава ново НП, вече с правилната квалификация. Лошото за мен е, че 6 месечния срок от издаването на АУАН по чл. 34 ЗАНН не е изтекъл към момента на издаването на новото НП.
Та сега ми възникват следните въпроси:
1. Има ли право АНО сам да си отмени НП, когато срещу него е подадена жалба. Знам че НП е административен акт в широкия смисъл на понятието, а пък адм. акт може да се отмени от издалия го, но все пак това намира ли приложение при НП?
2. Ако АНО има право да си отмени сам все още не влязлото в сила НП, може ли да изаде ново за същото нарушение, ако не е изтекъл 6 месечния срок от издаването на АУАН.
3. Мога ли да обжалвам акта с който първото НП е било отменено /защото май няма да имам правен интерес/?
4. Мога ли да се позова на чл. 24, ал.1, т.6 НПК - "не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато спрямо същото лице за същото престъпление има ...........постановление.... за прекратяване на делото" И да кажа, че след като веднъж АНО си е отменил НП, то няма право втори път да издава НП за същото нарушение.
Ако може да ми посочите и съдебна практика.
Благодаря!
prim444
Младши потребител

Re: Може ли АНО да си отмени НП и да издаде ново?

Мнениеот genius75 » 24 Мар 2011, 15:01

интересно, що още никой не ти е отговорил 8)
genius75
Потребител

Мнениеот lucius_seneca » 24 Мар 2011, 15:22

Няма право сам да отменя наложено с НП наказание.Никой АНО няма такова право.Право на отмяна има само съда.
В твоя случай обаче дали наистина се касае за отмяна на издадено и невлезнало в сила НП или си пуснал възражение по АУАН и съответно АНО е съобразил твоите доводи като правилни и е издал НП с правилна квалификация на нарушението и наказанието?

Да не бъркаш АН и НП със АА и ПАМ?За втория акт няма пречка органа който го е издал да го отмени сам.

Ако става въпрос за НП -обжалвай ги и 2-те.Те трянва да имат различни номера и дати.
То затова аз не съм подробен в жалбите-очаквам от АНО всичко, дори подписват нарушителя в съобщенията за налагане на НП
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 25 Мар 2011, 00:07

Същото важи и за електронните фишове - те се обжалват пред съда по ЗАНН в 14 дневен срок. Директора на ОДМВР може да ги анулира при възражение в 7 дневен срок само в два случая - ако се окаже че МПС е било откраднато или че е със специален режим на движение. Отделно ако собственикът представи декларация в 14 дневен срок от получаване на фиша от която е видно кой е водача, ще се състави нов фиш на това лице, а първоначалният фиш на собственика ще бъде анулиран. Ако обаче в същия срок собственика направо оспори фиша пред съда и едва тогава представи доказателства че той не е водача, дали съда ще може да отмени такъв фиш след като не е осъществена процедурата по чл. 189, ал. 5 от ЗДвП. В случая собственикът отговаря на собствено основание чл. 188 от ЗДвП и пред съда вече ще е късно да се представя декларация. Нормата на чл. 188, ал.2 от ЗДвП въвежда отговорност на законния представител на юридическото лице - собственик, доколкото в ЗДвП не са предвидени имуществени санкции.
iva_sh
Потребител

Назад към Административно право