начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Връщане на СУМПС след изтичане на наказанието

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Право,закони и логика-моля

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 15:31

impressed написа:oldboy, в първия си пост зададохте въпрос. Нормалната човешка логика сочи, че искате отговор. Оказва се обаче, че целта Ви е да получите съчувствие - услуга, която за съжаление не предлагаме.

Не предлагаме също така:
1) потупване по рамо
2) прегръдка и полагане на рамо за плач
3) потвърждаване на тъпи тези на нагли питащи
4) затваряне на очи пред очевидния факт, че нагли питащи се чувстват в правото си да ползват безплатно юридически услуги

Що за простотия е това impressed -какво рамо ,какви прегръдки-да не сте с объркана сексуална ориентация, макар, че факта, че сте от Русе, или от околната селяния донякъде обяснява нещата.Нямате място тук и нищо не предлагайте че будите смях-горко ни, ако сте и правист/ка
oldboy
Младши потребител

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 15:42

Благодаря на Верош за компетентния отговор,но тук имаше и други мнения вкл. и такова от Старчето за различен поглед,сложен казус и умение на адвокат.Къде е фиксирано че действието на СУМПС изтича и се възстановява само чрез подпис в МВР.А леката глоба-не си нося книжката в момента на проверка какво значи-останала е на нощното шкафче ли-че ако е така какво пречи да си я взема с/у подпис и да я представя.Нещо не ми е съвсем ясно защо след като е изтекло времето на отнемане и сме във времето когато правото е възстановено да се счита че то не е възстановено де факто.Нищо ли не е останало от римското право в наше време
oldboy
Младши потребител

Мнениеот vero6 » 12 Яну 2011, 15:56

Моето мнение е, че да, изминал е срокът, през който вие не сте можел да упражнявате своето право; правото е възстановено. Но въпреки това, за да можете да ползвате това си право, трябва да притежавате в себе си СУМПС, което фактически ви легитимира като носител на определено право, в определени граници, за определен период.
Въпреки всичко казано до тук, вие сте в правото си да не сте съгласен с това, което мисля аз, или пишещите тук колеги. Можете да се допитате и до самите служители в КАТ, какво мислят по този казус - мисля, че техният отговор ще ви бъде най-много от полза.
vero6
Младши потребител

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 16:11

Верош благодаря за компетентния отговор с който не мога да се съглася.Убягваше ми само възможността да упражнявам правото си а не самото право,което ми дава СУМПС.Не ми е ясно само разликата забравил съм я в къщи и отивам да си я взема -е вместо от къщи от КАТ,след като свойството на свидетелството е същото.Много искам да чуя спрециално твоето мнение по въпроса-живея във Варна -тук я предавам доброволно пък ще ходя да си я търся в Плевен.Ами ако бях руснак и временно живеех в Якутия и томошния милиционер чукча ми я вземе значи трябва ли да ходя до Ставропол да си я взема или спрямо територията на САЩ.Че като я вземе местния шериф нали вкарва в база данни нарушението и не ме разкарва из щатите.Както виждаш примери от нашите "братски страни".Апропо-искам юрист да ми каже не ченге-извинявай.Защото едно от високопоставените се произнесе като не иска тук да иде да я остави в Плевен-тоест 2 пъти.Всъщност никой ли не ме разбира
oldboy
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 12 Яну 2011, 16:47

Първо, недейте да приемате моя отговор за по-верен, само защото съвпада с искания от Вас.
Второ, не пътувайте без книжка - предполагам, че всички нарушения се вписват в централния регистър на водачите на моторни превозни средства, а това променя "обществената Ви опасност", която ще бъде отчитана при последващи нарушения/ обжалвания.

Трето, считам противното на Инспектора и Веро6.
Ако правилно съм разбрал, СУМПС ви е взето с оглед изпълняване на адм. наказание - 190 ІІ ЗДвП. Наказанието е изтекло по Ваши думи. В такъв случай правото Ви да управлявате е възстановено.
Това наказание се налага с НП и се състои в изтичането на определен срок, като само началото му е фиксирано с изземването. (чл. 81 ЗАНН е твърде лаконичен и наистина насочва към органа, аналогично на 237 ЗИНЗС; според Ненов "... период. С неговото изтичане това ограничение пада автоматически...") Не попадам на текст, който - в противоречие с принципа на законоустановеност - да поставя изтърпяването на наказанието в зависимост от дискрецията на административен орган; на оспорване подлежи самото НП.
Оттук остава да преценим дали са налице предпоставките на чл.
- 183 І 1 - "не носи документ" - безсъмнено "да";
- 177 І т. 1 и 2 - които са в отношение на поглъщане със 183: управлява моторно превозно средство,
- - след като е лишен от това право по съдебен или административен ред
- има се предвид лишаването да е действащо, а не някога в миналото
- - без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4; - притежава го, не е у него, но е е отнето като ПАМ.
Това - при положение, че няма други основания за отнемане на книжката Ви.

Темата, според мен, е за форума по АПАП.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 16:58

Специални благодарности на Контрол-напълно компетентно и изчерпателно мнение.Поклон.На Старчето ,на Варош,на инспектора и всички добронамерено отзовали се също горещо благодаря.Сполука във всичко.
oldboy
Младши потребител

Re: Връщане на СУМПС след изтичане на наказанието

Мнениеот vero6 » 12 Яну 2011, 17:19

Вижте тук, тази наредба
http://law.dir.bg/reference.php?f=ni157vr2
Смятам, че ще ви бъде полезна в частта на въпросите ви, защо СУМПС е върнато в Плевен.
В чл. 24, ал.2 от Наредбата е посочено: Датата, месецът и годината на връщане на свидетелството за управление и основанието за това се отразяват върху документа, послужил за отнемането, и на магнитен носител на информация.
Лично аз продължавам да считам, че въпреки, че наказанието е изтекло, щом не сте си получили СУМПС, не би трябвало да имате право да управлявате МПС, или поне не без последици.
В противен случай, нямаше да се отбелязва датата на връщане на СУМПС, а крайната дата на изтърпяване на лишаването на управление на МПС.
Ако това връщане на СУМПС нямаше юридическа стойност, то за какво е тогава самото му издаване като "свидетелство". Така водачите с отнети СУМПС нямаше да имат никакъв интерес от това да отидат да ги получат, щом като могат да шофират и без тях.
Това разбира си е мое мнение и размишление, не ангажирам никого с правотата му.
vero6
Младши потребител

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 17:50

Драги Верош-благодаря-прав сте в поста си.Но аз не искам да управлявам без СУМПС и то безнаказано а просто каква ще е глобата ако ида до Плевен с колата си да си я взема.Дали ще е 10 лв-не носи свидетелдство.... или 100-300 лв-управлява след като е лишен....Това е същината-предварително благодаря.Все пак аз ще пътувам след изтичане срока на наказанието и би следвало да отпадне...управлява след като е лишен или отнето свидетелство и прочие.С две думи-10 лв-ок ама 300 нещо солено излиза-знае ли все пак някой категоричния отговор
oldboy
Младши потребител

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 18:46

Според мен всичко се свежда само до това-докога е в сила чл.171 т.1./временно отнемане на СУМПС/.До срока на изтичане на АН, или до момента на получаване на свидетелството,което може доста да увеличи този срок.Де факто да надхвърли размера на наказанието, или кой му пука за това. :D
oldboy
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 12 Яну 2011, 18:50

Според мен тези изисквания са с оглед на някаква отчетност; предполагам, че ще поискат и някой да удостовери връщането - да не се твърди после, че книжката е изчезнала.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 13 Яну 2011, 15:50

за да се наложи наказание на водач за управление на МПС като непровоспособен е нужно да е изпълнена някоя от следните предпоставки - изначално да му липсва такава правоспособност или правото да управлява МПС да му е временно отнето /поради налолжена принудителна административна мярка по чл. 171 от ЗДвП или поради изтърпяване на наказание "лишаване от право да се управлява МПС" - по ЗДвП или по НК/. Извън това ако водач не може да представи СУ на МПС /когато има валидно такова, а не фалшиво/глобата ще е в размер на 10 лева - толкова пъти колкото бъде спрян за проверка от органите на КАТ.
iva_sh
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 13 Яну 2011, 22:07

iva_sh написа: или поради изтърпяване на наказание "лишаване от право да се управлява МПС" - по ЗДвП или по НК/. Извън това ако водач не може да представи СУ на МПС /когато има валидно такова, а не фалшиво/глобата ще е в размер на 10 лева - толкова пъти колкото бъде спрян за проверка от органите на КАТ.

Е нали за това спорим - кога изтича наказанието - календарно, или при връщане на СУМПС, което може и да е леко забавено във времето.

/офф а ако патрулката върви зад вас, и на всеки 100 метра ви спира, може ли да ви взима по 10 лв на всяко спиране? :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kontrol » 13 Яну 2011, 22:35

Зависи. Ако деянието е едно, вкл. от типа на продължените, то обосновава само едно наказание.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 13 Яну 2011, 22:40

iva_sh написа:за да се наложи наказание на водач за управление на МПС като непровоспособен е нужно да е изпълнена някоя от следните предпоставки - изначално да му липсва такава правоспособност или правото да управлява МПС да му е временно отнето /поради налолжена принудителна административна мярка по чл. 171 от ЗДвП или поради изтърпяване на наказание "лишаване от право да се управлява МПС" - по ЗДвП или по НК/. Извън това ако водач не може да представи СУ на МПС /когато има валидно такова, а не фалшиво/глобата ще е в размер на 10 лева - толкова пъти колкото бъде спрян за проверка от органите на КАТ.

Съгласна.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kontrol » 13 Яну 2011, 23:27

Мда, от момента на спирането от КАТ деянието се прекъсва. Могъл е да повика друг да шофира, да му донесе книжката и т.н.

Я, тази тема е обединена от 2 - така поне си обяснявам двете идентични запитвания и че част от мненията не съм ги чел. Мислех си, че само е преименувано заглавието.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот oldboy » 14 Яну 2011, 12:46

Благодаря на отзовалите се.Наистина умни съждения до тук,при все че не се стигна до единно мнение.За сетен път се показва колко недомислици има в законите ни и как буквално на другия ден започват поправките.Знам че не сме англичани със действащи закони от 13 век, но пък и защо да сме и най-тъпите.От вас зависят много неща.Аз във всеки случай ще ида с колата си до Плевен за да си взема СУМПС във време, когато наказанието е изтекло и правото ми поне според старите римляни трябва да е възстановено.Ако имам късмета да ме глобят, като лишен от право да управлявам ще обжалвам и вие първи и най подробно ще научите резултата , а надявам се и да наема някой правист от форума който е варненец.Ако е от ниската глоба с радост ще я платя-рамо за Дянков и Цветанов :D Мисля че горните съобръжения са от една бъдеща полза,за всеки в подобна ситуация и ви прави чест драги юристи, че се включихте.Нека ви има -нужни сте
oldboy
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 20 Яну 2011, 00:16

малко спорна е следната теза: ако водач управлява МПС със Свидетелство за управление което е с изтекъл срок какво нарушение е извършил: управление като неправоспособен по чл. 150 от ЗДвП или използване на нередовен личен документ по ЗБЛД. Има съдебна практика и в двата варианта. Надделява виждането за неправоспособност, тъй като при подмяна на СУМПС освен заплащане на такса се изисква и представяне на медицински документ дали лицето може да бъде водач на МПС от съответната категория и при какви ограничения /например с очила/. Без тази проверка няма начин да бъде издадено ново СУ на МПС. При подмяна на друг личен документ /напр. лична карта/ е достатъчно да се заплати съответната такса без да се изследват качествата на лицето.
iva_sh
Потребител

Мнениеот crane_law » 23 Фев 2011, 22:26

Повечето от нещата, които прочетох по темата са абсолютно верни, но искам да направя едно допълнение, което считам за интересно. Независимо къде е отнето СУМПС в крайна сметка следва да се изпрати в съответния КАТ по местоотчет на водача(определя се от постоянния адрес). Малко ще се объркат нещата, ако има промяна на постоянен адрес, а местоотчета е на друг адрес. Та съответния КАТ, където се води на отчет водача, отразява лишаването в личния му картон(досието) на маг.носител, което е в АИС-автоматизирана инф. система. Сигурно сте се сблъсквали с този "феномен" - реално отменени забрани или ОДИ, но лицето задържано отново, щото някои не го е "свалил". Със СУМПС също стои този проблем и при една справка, ще третират водача като лишен докато не си вземе книжката(макар, че наказанието му е изтекло), дори само и за това, че не си е платил глобата или не представил квитанцията на съответното гише.
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Предишна

Назад към Административно право