начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Осигуряване на собственик на ЕТ при назначен прокурист

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осигуряване на собственик на ЕТ при назначен прокурист

Мнениеот sunrise » 09 Юни 2009, 12:04

Колеги,
Съвсем накратко има един въпрос, отговорът на който не можах да открия сама:
Възможно ли е при назначен прокурист, да се осигурява и собственикът на фирмата? Аз като чета КСО не виждам проблем, но счетоводителя отказал. Апък за тях писмата на НАП, НОИ и т.н са от първостепенна важност и то понякога с право.
Ако имате мнения или практика, моля, споделете! :cry:
sunrise
Активен потребител

Re: Осигуряване на собственик на ЕТ при назначен прокурист

Мнениеот twist » 09 Юни 2009, 12:51

sunrise написа:Аз като чета КСО не виждам проблем...

И аз така. Прокуристът се осигурява на основание чл. 4 ал. 1 т. 7 от КСО за управленските му функции, а едноличния търговец - на основание чл. 4 ал. 3 т. 2 (за извършваната от него трудова дейност, стига само да не е доказумо, че той е в невъзможност да извършва трудова дейност)
sunrise написа:...но счетоводителя отказал. Апък за тях писмата на НАП, НОИ и т.н са от първостепенна важност и то понякога с право

С право, с право, ама само ако правото се отъждествява с избягването на разправиите :D
А цитирал ли е този счетоводител конкретно писмо на НАП, НОИ и т.н?
twist
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 09 Юни 2009, 13:49

Мерси,но не цитирала нищо. Ама да знам , може да може да извади нещо от ръкава. :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 09 Юни 2009, 16:23

И понеже, явно ще заличаваме прокурата, имате ли опит колеги, по-конкретно, необходимо ли е да се представи в търговския регистър оттеглянето на пълномощното от ЕТ? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот twist » 09 Юни 2009, 22:52

sunrise написа:необходимо ли е да се представи в търговския регистър оттеглянето на пълномощното от ЕТ?

:roll: А как иначе би могъл да се разбира чл. 25 от ТЗ?
twist
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юни 2009, 09:44

Разбирам го , че трябва да се впише оттеглянето в съответния формуляр. В него обаче, ако проверите, липса към документите описани отдолу,както пълномощно, така и оттегляне на пълномощното. Миналата година, когато вписвах прокурата, почти насила "набутах" пълномощното в ръцете на девойката , дето ги приемаше документите. Обясних и че съм адвокат, че да правила съм и преди прокура/в окръжен съд/ и че да сигурна съм ,че за да има прокурист, му трябва пълномощно. Та затова , рекох да попитам, да не насилвам пак девойките в търговския регистър ,че знае ли човек. :lol:
sunrise
Активен потребител

Назад към Данъчно право