начало

ВАС остави без разглеждане жалба срещу последните промени за адвокатските възнаграждения ВАС остави без разглеждане жалба срещу последните промени за адвокатските възнаграждения

Присвояване на бакшиши

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Присвояване на бакшиши

Мнениеот cold_hill » 04 Ное 2011, 12:59

Работя в популярна франчайз кафе - верига в София , въпросът ми е свързан с бакшишите , които получаваме (или по - скоро не получаваме) , 50 % от тях биваме задължени да пращаме в централният офис в София , правомерно ли е това ? Какво може да се направи ?
Благодаря Ви за отделеното време!
cold_hill
Нов потребител

Re: Присвояване на бакшиши

Мнениеот teogeo » 04 Ное 2011, 14:48

cold_hill написа:Работя в популярна франчайз кафе - верига в София , въпросът ми е свързан с бакшишите , които получаваме (или по - скоро не получаваме) , 50 % от тях биваме задължени да пращаме в централният офис в София , правомерно ли е това ? Какво може да се направи ?
Благодаря Ви за отделеното време!

Не съм наясно въобще дали "бакшишите" са регламентирани в българското законодателство, но "навън" си има принципи. На прима виста се сещам за Англия - там в законодателството има регламентиране на т.нар. "tips". По закон не може заведенията да плащат твърди заплати под минимално установения за страната праг, а разликата да се допълва от бакшишите. В допълнение на това (по вашия въпрос) - бакшишите следва да постъпват *директно* в касата на заведението и оттам да се разпределят между персонала на основата на предварително обявено съгласуване, което може да включва и % за заведението. Не е изключено и цялата сума да отива за заведението.

P.S. Бакшишите следва да се декларират пред данъчните власти и да се облагат данъчно.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот portokal » 04 Ное 2011, 14:51

Не съм наясно въобще дали "бакшишите" са регламентирани в българското законодателство...

Специална регламентация не знам да има, но това си е договор за дарение. :lol:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот rts » 04 Ное 2011, 18:02

Дарение - да, но в чия полза ? Дали за фирмата, дали за сервитьора, или за фирмата и сервитьора - но в каква пропорция ... И кой ще си плати данъка за дарението ? :lol:
rts
Активен потребител

Мнениеот cold_hill » 09 Ное 2011, 11:28

teogeo написа:
Не съм наясно въобще дали "бакшишите" са регламентирани в българското законодателство, но "навън" си има принципи. На прима виста се сещам за Англия - там в законодателството има регламентиране на т.нар. "tips". По закон не може заведенията да плащат твърди заплати под минимално установения за страната праг, а разликата да се допълва от бакшишите. В допълнение на това (по вашия въпрос) - бакшишите следва да постъпват *директно* в касата на заведението и оттам да се разпределят между персонала на основата на предварително обявено съгласуване, което може да включва и % за заведението. Не е изключено и цялата сума да отива за заведението.

P.S. Бакшишите следва да се декларират пред данъчните власти и да се облагат данъчно.

Ако говорим за цивилизовани страни , там е прието бакшиш да се оставя , както на обслужващ персонала ,така и на таксиджии , фризъори и прочие и прочие.Благодаря Ви за отговора , точно това исках да разбера , дали бакшишите са регламентирани по някакъв начин въобще или всичко е на база фирмена политика . Явно докато ние изкарваме някакви пари , те ще си вземат част от тях .
cold_hill
Нов потребител

Назад към Трудово право