начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ ДАВНОСТ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ ДАВНОСТ

Мнениеот kiroi69 » 20 Яну 2015, 20:51

Здравейте на всички които имат желание и могат да ми помогнат с правни съвети.

Интересуваме какъв е реда за отмяна на Европейска заповед за арест, поради изтекла Абсолютна 20 годишна давност (по закона на ЕС) издадена от съда в град Гожов в Република ПОЛША.
На 05/12/1994 година бях задържан в град Субице Полша и срещу мен започна наказателно производство. Същия месец бях пуснат под гаранция и се прибрах в България.
От тогава до 2009 год. бях забравил за този проблем на 12.01.2009 г. ме потърсиха от полицията в град Вана и когато отидох там ме арестуваха с ЕЗА с цел екстрадиция за приключване на делото от 05.12.1994 г. в Полша. ( Между другото през това време съм излизал многократно извън България почти в цяла Европа без Полша.) След ареста ми на 12.01.2009 г. в България
На 23.01.2009 година Окръжният Съд в град Варна отказа екстрадиция до Полша поради изтекла малка 10 годишна давност и бях освободен.След месец останах без валидни документ за самоличност и свидетелство за управление на МПС поради изтичане срока на валидност и поради факта че когато отида да подам декларация за смяна на документи ми излизаше че ме издирват все още. След повече от 1 година ходене по мъките министерства, окръжни управления и съдилища бях свален от издирване и си смених документите.
В края на 2010 година отидох до Италия. Там отново се сблъсках с проблем който мислех че е приключил. Бях арестуван в град Триест Италия с ЕЗА цел екстрадиция по същото дело от 05.12.1994 г. в Полша. След 5 дни съда в град Триест Италия отново отказа да изпълни екстрадиция до Полша поради изтекла 5 годишна давност. ( По Италианските закони за това престъпление давността е 5 години.) Според документите които изпращаха от Полша имаше точка която беше задраскана че не е минала 20 годишна давност.По Полския закон надявам се също 20 години да е абсолютната давност. На 5/12/2014 година изтекоха 20 години от датата на задържането ми по това дело. (Нямам други не съм и имал.)
Обръщам се към вас да ми кажете какво да правя, как да проверя дали все още стои тази заповед за Европа.(за България съм свален през 2010 година.) Какъв е реда сега да се свали тази Европейка заповед за арест за да мога да излизам свободно в чужбина без да се притеснявам от арест отново.
Благодаря ви.

Ако е необходимо мога да изпратя документи от делата ми.
kiroi69
Нов потребител

Re: ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ ДАВНОСТ

Мнениеот kontrol » 20 Яну 2015, 23:18

Не мога да се закълна, че има 20-год. давност за Вашето престъпление, още повече общоевропейска, или че тя тече безспирно.
Но въпросът може да се сведе до това, какво да се прави, ако циркулира ЕЗА, която вече е неизпълнима.
Логиката сочи да се иска отмяната й от органа, който я е постановил, което ще следва да стане по полското право, евентуално след прекратяване на наказателното производство. После технически ЕЗА-та трябва да бъде свалена, напр. от ШИС, като предполагам, че това отново се прави от инициатора й.
Вж чл. 25, 44, 58, 59 тук http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 084:BG:PDF
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот kiroi69 » 22 Яну 2015, 23:05

Благодаря за отговора.
Линка който сте ми дали не ми се отваря.
kiroi69
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 23 Яну 2015, 01:42

При мен бачка. Вижте дали имате четец за пидиефи.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Назад към Наказателно право