начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Връзка между наказателна и гражданска отговорност?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връзка между наказателна и гражданска отговорност?

Мнениеот krastinko » 10 Яну 2015, 12:35

Срещу мен е извършено престъпление от общ характер от управителя на юридическо лице, като "ползата" от него е за самото юридическо лице. Смятам да подам сигнал до прокуратурата срещу този управител (вече бивш) и да се конституирам като граждански ищец по делото, като гражданския иск е срещу юридическото лице, или пък отделно да заведа иск срещу юридическото лице в граждански съд. Сегашният управител на ЮЛ ми предлага да подпишем споразумение и да ми изплати обезщетение, за да не водя гр. дело срещу фирмата. Аз обаче държа бившия управител да си понесе наказателната отговорност, дори повече от това да си получа обезщетението. Въпросът ми е: ако подпиша споразумение с фирмата и ми изплатят обезщетение за нанесените ми вреди, това отнема ли ми правото да търся наказателна отговорност срещу бившия управител? Мога ли да искам в споразумението да пише нещо като: това споразумение касае само гражданската отговорност на ЮЛ към мен и не прегражда пътя за търсене на отговорност от трети лица ... и т. н.
krastinko
Младши потребител

Re: Връзка между наказателна и гражданска отговорност?

Мнениеот kontrol » 10 Яну 2015, 14:50

Ами принципно възстановяването/заместването на вредите има значение, било на плоскостта на наказанието, било като привилегирован състав. Далеч по-голямо е това значение когато възстановяването е извършено от дееца, мисля.
Но принципно не се заличава фактът на деянието или на авторството, а оттам - и наказателната отговорност. Дали пише или не нещо по темата в едно споразумение между частни лица е без значение за наказателното преследване.
Можете ли малко по-конкретно да опишете механизма на деянието или поне № на разпоредбата от НК?
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Назад към Наказателно право