начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2014

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2014

Мнениеот eggospodinov » 30 Апр 2014, 16:13

Моето решение също горе-долу съвпада, като естествено не е толкова професионално написано, като изнесеното, но пък оценките са ми .... 4.50 от първия проверяващ и 2.50 от втория... Чак пък такава разлика и толкова лошо да съм го написал при положение, че по първи въпрос съм влязъл в детайлите, че ако не му бъде увеличена присъдата с повече от 1 месец, РП трябва да сезира ОП за прекъсване изпълнението на наказанието.., втори въпрос общо взето ми съвпада. Трети и четвърти въпроси съм ги написал пак в този смисъл, но спрямо разпоредбите на ЗИНЗС, където според мен изчерпателно са уредени точно тези въпроси. Това не е реално, не казвам че съм за отличен, но чак пък за 2.50? Такава разлика от цели 2 единици между различните проверяващи също не е нормална....

Утешавам се, че един от моите колеги за когото съм сигурен, че няма никакви връзки има 5.75, и съм сигурен че и на устния няма как да го преборят, тъй като спокойно мога да твърдя, че има повече теоретични знания от 80% от действащите прокурори. Ето че освен връзките прекалено многото знание на материята също е на мода, за съжаление моето ниво не е чак такова и по-скоро се чувствам ощетен
eggospodinov
Нов потребител

Мнениеот velikova_ » 30 Апр 2014, 16:48

Благодаря колега terie, аз лично ще се явя и на следващите конкурси. На мен много ми куца липсата на практика, ако трябва да съм честна си го признавам. Може би наистина не съм достатъчно подготвена, но няма да се откажа.
Колега eggospodinov, моя близка приятелка също има такива разлики. Едната и оценка е 2, другата 4,25, контролната също 4,25 и понеже се познаваме достатъчно добре за да обсъдим какво сме писали след изпита смело мога да твърдя, че изобщо не беше за 2, още повече, че много от написаните неща ни се припокриват
velikova_
Потребител

Мнениеот jud12 » 30 Апр 2014, 16:53

А какво ще кажете за тълкувателно решение № 3 от 16.11.2009 г по тълк.д.№ 3/ 2009 г, ОСНК на ВКС - не противоречи ли с посочения отговор на въпрос № 1 от конкурса за младши прокурори
"когато присъдата или определението не са били атакувани от страните, те влизат в сила, въпреки че представляват незаконосъобразни актове, тъй като при постановяването им е било допуснато нарушение на процесуалния и/или материалния закони. То може да бъде отстранено само по реда на Глава тридесет и трета от НПК. Актовете на съдебните инстанции, с които те са се произнесли по въпроса за определяне на общо наказание, независимо дали са присъди, решения или определения, съгласно чл. 419, ал. 1 НПК подлежат на проверка по реда на тази глава по пътя на извънредното производство чрез възобновяване на наказателна дела, ако са налице предпоставките на чл. 422, ал. 1, т. 5 НПК"
"Поради това в случаите, в които съдът е разполагал по делото с всички данни за осъжданията на лицето, но част от тях е игнорирал и за тях не е приложил правилата за съвкупността, въпреки че са били налице основания за това, е допуснал съществено нарушение на закона - процесуален и/или материален. Отстраняването му следва да бъде извършено чрез инстанционния контрол на съдебния акт, а в случай, че е влязъл в сила - по реда на извънредния способ на Глава тридесет и трета от НПК - "възобновяване на наказателни дела", но не и в ново производство по чл. 306, ал. 1, т. 1 НПК."
jud12
Нов потребител

Мнениеот bruck » 30 Апр 2014, 17:09

Здравейте,

И аз писах много откъслечно и разхвърляно, и имам 5. Има ли, няма ли надежда, няма значение, но ще отида на устен! Тъй като ми е за първи път, някой може ли да сподели как протича устния изпит, подходяща литература и т.н. Някой пресметна ли бала?
bruck
Младши потребител

Мнениеот radence » 30 Апр 2014, 17:41

jud12 написа:А какво ще кажете за тълкувателно решение № 3 от 16.11.2009 г по тълк.д.№ 3/ 2009 г, ОСНК на ВКС - не противоречи ли с посочения отговор на въпрос № 1 от конкурса за младши прокурори
"когато присъдата или определението не са били атакувани от страните, те влизат в сила, въпреки че представляват незаконосъобразни актове, тъй като при постановяването им е било допуснато нарушение на процесуалния и/или материалния закони. То може да бъде отстранено само по реда на Глава тридесет и трета от НПК. Актовете на съдебните инстанции, с които те са се произнесли по въпроса за определяне на общо наказание, независимо дали са присъди, решения или определения, съгласно чл. 419, ал. 1 НПК подлежат на проверка по реда на тази глава по пътя на извънредното производство чрез възобновяване на наказателна дела, ако са налице предпоставките на чл. 422, ал. 1, т. 5 НПК"
"Поради това в случаите, в които съдът е разполагал по делото с всички данни за осъжданията на лицето, но част от тях е игнорирал и за тях не е приложил правилата за съвкупността, въпреки че са били налице основания за това, е допуснал съществено нарушение на закона - процесуален и/или материален. Отстраняването му следва да бъде извършено чрез инстанционния контрол на съдебния акт, а в случай, че е влязъл в сила - по реда на извънредния способ на Глава тридесет и трета от НПК - "възобновяване на наказателни дела", но не и в ново производство по чл. 306, ал. 1, т. 1 НПК."

Здравейте, колега jud12, и аз си мисля, че може би в случая следва да намери приложение това ТР. Писах го в казуса, но според публикуваното решение- не намира приложение. На практика се оказва, че прокурорите правят предложения за кумулация, които се осъществяват в самостоятелни производства. Аз лично не съм срещала това правомощие на прокурора, затова се позовах на ТР, затова и оценката ми е ниска. Може ли някой да сподели откъде е чел за това правомощие на прокурора. Успех на всички класирали се!
radence
Нов потребител

Мнениеот roshka » 30 Апр 2014, 18:24

Май с оценка под 5,25 или 5,13 няма смисъл да се ходи?!? :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот jivko1 » 30 Апр 2014, 19:14

Това пък как го сметна. Да не би да имаш 5.13? :lol:
jivko1
Потребител

Мнениеот roshka » 30 Апр 2014, 19:33

Предполагам...А , колко имам си е моя работа... :D :D :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот jivko1 » 30 Апр 2014, 19:49

Оценката ти си е твоя работа, но коментара ти е насочен към всички. Малко краен ми се стори.
jivko1
Потребител

Мнениеот roshka » 01 Май 2014, 09:30

Имайки предвид предишните конкурси и настоящите оценки , не е трудно да предположиш..................на който не му харесва коментара ми си е негова работа. :D :D :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот roshka » 01 Май 2014, 09:32

Освен това , колега съм написала "май", т.е. според мен, струва ми се , а не "не ходете" :D :D :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 01 Май 2014, 15:34

radence написа:
jud12 написа:А какво ще кажете за тълкувателно решение № 3 от 16.11.2009 г по тълк.д.№ 3/ 2009 г, ОСНК на ВКС - не противоречи ли с посочения отговор на въпрос № 1 от конкурса за младши прокурори

Здравейте, колега jud12, и аз си мисля, че може би в случая следва да намери приложение това ТР. Писах го в казуса, но според публикуваното решение- не намира приложение. На практика се оказва, че прокурорите правят предложения за кумулация, които се осъществяват в самостоятелни производства. Аз лично не съм срещала това правомощие на прокурора, затова се позовах на ТР, затова и оценката ми е ниска. Може ли някой да сподели откъде е чел за това правомощие на прокурора. Успех на всички класирали се!

Кумулация може да се извърши както служебно от съда, така и по молба на заинтересованото лице или по предложение на прокурора. Това е на "теория" така да се каже. В момента нямам възможност да погледна къде точно в закона го пише. Но като цяло повечето такива дела са по предложение на прокурора.
valerieva_d
Потребител

Мнениеот federer » 03 Май 2014, 17:11

Колеги един въпрос по казуса за младши прокурори. Ако някой има време да сподели когато може. Та въпроса ми е как по първата осъдителна присъда следва да се приспадат месеците задържане като се има предвид разпоредбата на чл. 59, ал. 3 от Наказателния кодекс. Ако и тези месеци се приспаднат, наистина има надлежаване от осъдения, но 59, ал. 3 посочва, че задържане по друга присъда може да се приспадне само ако е била оправдателна и наказателносто производство е прекратено, а в казуса и двете присъди бяха осъдителни??????????????? И според вас има ли смисъл с оценка 5.13 да се отива на устен изпит, ако има колеги с повече опит от конкурси да споделят :)))
federer
Младши потребител

Мнениеот troian » 03 Май 2014, 18:55

Според мен 59(3) НК е частен случай, който не беше налице в казуса. Има се предвид , че в действителност нямаме съвкупност тъй като производството за едното от множеството престъпления е прекратено или съдът е оправдал подсъдимия - т.е. няма престъпление, няма множество престъпления, но реално на обвиняемия му е била наложена мярка за неотклонение, като нейният период се приспада от наказанието определено за второто престъпление, което се явява и единствено.
troian
Младши потребител

Мнениеот vasilnfs » 03 Май 2014, 19:30

federer написа:Колеги един въпрос по казуса за младши прокурори. Ако някой има време да сподели когато може. Та въпроса ми е как по първата осъдителна присъда следва да се приспадат месеците задържане като се има предвид разпоредбата на чл. 59, ал. 3 от Наказателния кодекс. Ако и тези месеци се приспаднат, наистина има надлежаване от осъдения, но 59, ал. 3 посочва, че задържане по друга присъда може да се приспадне само ако е била оправдателна и наказателносто производство е прекратено, а в казуса и двете присъди бяха осъдителни??????????????? И според вас има ли смисъл с оценка 5.13 да се отива на устен изпит, ако има колеги с повече опит от конкурси да споделят :)))

Според мен и с 5.50 няма смисъл да се ходи, защото тези конкурси обикновено са нагласени. Ще видите на устия изпит. Колкото и да знаете все няма да им е достатъчно. Познавам хора, които според мен не са изчели НК и НПК от корица до корица, а станаха прокурори.
vasilnfs
Младши потребител

Мнениеот roshka » 04 Май 2014, 10:30

И според мен е така. :D :D :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот diar77 » 05 Май 2014, 13:06

Колеги, моля някой да сподели как протича устния изпит за мл. прокурор. Ще се явявам за първи път и не ми стана ясно дали ще има въпроси от гражданскоправните науки или само да се готвя от наказателноправните - както и го правих де...Та ако има от ГП да не ходя да се излагам въобще...Предварително благодаря!
diar77
Нов потребител

Мнениеот Teddka » 05 Май 2014, 16:44

Въпросите са само от конспекта!
Teddka
Младши потребител

Мнениеот diar77 » 05 Май 2014, 17:40

Teddka написа:Въпросите са само от конспекта!

От конспекта само по НП или и конспекта ГП, публикувани на стр. на ВСС?
diar77
Нов потребител

Мнениеот valerieva_d » 05 Май 2014, 18:29

Само по наказателно, но могат да питат и извън конспекта , от практиката. Успех!
valerieva_d
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити