начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот Skaramush » 22 Юли 2007, 11:56

:arrow:
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 24 Юли 2007, 13:07

Колеги, имате ли инфо- как минава изпита за окръжни съдии ГО?
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот sluncho » 24 Юли 2007, 17:27

Хайде, няма ли някой да сподели как е минала днешната сесия с кандидат-окръжните съдии - ГО??? :? :!: :?:
sluncho
Младши потребител

Мнениеот jusefka » 24 Юли 2007, 18:16

Колеги,
само ще ви кажа, че не само разполагат с оценките от писмените изпити, но на устния имат и гледат и листите с кандедатите са всеки град, подредени според резултатите! например:
За гр. В.Т.
1. Иван иванов - 5.70
2. Петко Петков- 5,50
3. Георги Георгиев- 5, 25

така, при устният изпит те не само знаят оценката на кандидата на писмения, но знаят и каква оценка да му пишат, за да заеме съответното място или да го елиминират. Кой за къде е подавал разбират от подадените заявления. Така, ако е пускал на няколко места, даден човек фигурира в няколко списъка по градове и на устния те могат да решат за кой град да му пишат колко за да се класира. Според това, как се е представил, какво е желанието им да го пуснат в системата и другите им интереси.
jusefka
Младши потребител

Мнениеот abcde » 24 Юли 2007, 21:10

jusefka написа:Колеги,
само ще ви кажа, че не само разполагат с оценките от писмените изпити, но на устния имат и гледат и листите с кандедатите са всеки град, подредени според резултатите! например:
За гр. В.Т.
1. Иван иванов - 5.70
2. Петко Петков- 5,50
3. Георги Георгиев- 5, 25

така, при устният изпит те не само знаят оценката на кандидата на писмения, но знаят и каква оценка да му пишат, за да заеме съответното място или да го елиминират. Кой за къде е подавал разбират от подадените заявления. Така, ако е пускал на няколко места, даден човек фигурира в няколко списъка по градове и на устния те могат да решат за кой град да му пишат колко за да се класира. Според това, как се е представил, какво е желанието им да го пуснат в системата и другите им интереси.

Колега, това достоверна информация ли е, защото аз имах такива съмнения, но не мога да го твърдя със сигурност от гл.т. това, че не съм го видял, но за това пък резултатите от устните изпити само потвърждават тези мои съмнения.
abcde
Младши потребител

Мнениеот collin » 25 Юли 2007, 10:34

Колеги обвързан ли е ВСС при назначаване на кандидатите с класирането на конкурсната комисия или може да откаже назначаването на кандидат класиран на по-предно място и да назначи такъв с по-нисък бал. Имам предвид Тълкувателно решение №1/18.04.2006 год. т.5 относно назначаване на младши магистрати.
collin
Младши потребител

Мнениеот stanimiraa » 25 Юли 2007, 13:59

collin написа:Колеги обвързан ли е ВСС при назначаване на кандидатите с класирането на конкурсната комисия или може да откаже назначаването на кандидат класиран на по-предно място и да назначи такъв с по-нисък бал. Имам предвид Тълкувателно решение №1/18.04.2006 год. т.5 относно назначаване на младши магистрати.

За какво иде реч във въпросното т.р.?
stanimiraa
Младши потребител

Мнениеот sluncho » 25 Юли 2007, 14:32

Справка - сайта на ВАС!
sluncho
Младши потребител

Мнениеот jusefka » 25 Юли 2007, 14:45

Информацията е от това, което аз видях и това, което няколко колеги ми казаха. Видях, че срещу всяко име на изпитван в деня на устния изпит/ в самия протокол/ пише оценката от писмения. А един колега ми каза за другото подреждане по градове, защото на него са му казали да не се притеснява, защото има най-високата писмена оценка за този град, а като гледали и от резултатите от устния до момента.Оценките далеч не са били 6, за да се знае със сигурност. Това станало последния ден. Един вид направо са му казали, че ще е той.
jusefka
Младши потребител

Мнениеот jusefka » 25 Юли 2007, 14:45

Информацията е от това, което аз видях и това, което няколко колеги ми казаха. Видях, че срещу всяко име на изпитван в деня на устния изпит/ в самия протокол/ пише оценката от писмения. А един колега ми каза за другото подреждане по градове, защото на него са му казали да не се притеснява, защото има най-високата писмена оценка за този град, а като гледали и от резултатите от устния до момента.Оценките далеч не са били 6, за да се знае със сигурност. Това станало последния ден. Един вид направо са му казали, че ще е той.
jusefka
Младши потребител

Мнениеот crazyfrog » 25 Юли 2007, 14:48

E, в този случай ВСС действа при условията на оперативна самостоятелност ................значи той не е обвързан от оценките на комисията !
crazyfrog
Младши потребител

Мнениеот abcde » 25 Юли 2007, 17:39

sluncho написа:Справка - сайта на ВАС!

Колега, къде точно в сайта на ВСС да го намеря това решение и имало ли е досега такава практика - при назначаване да не се вземе предвид реда на класирането на кандидатетите.
abcde
Младши потребител

Мнениеот abcde » 25 Юли 2007, 17:52

Намерих решението, но там пише, че ВСС може да преценява моралните качества на кандидатите, които назначава - това ми е много интересно как ще стане, защото това би значило едва ли не да провежда проучване, каквото правят при постъпване на работа в полицията. От къде членовете на ВСС ще знаят какви са моралните качества на лицето Х от с.Горно Нанадолнище, като при това въобще не го познава. Всеки кандидат си е приложил свидетелство за съдимост, с което удостоверява, че не е осъждан, но примерно ако е вземал наркотици - това първо морално укоримо ли е и второ как може членовете на ВСС да го знаят и да го докажат, защото при преценка на моралните качества на кандидатите, която не се основава на предходно осъждане или на някакви други обективни факти, много лесно може да се доближи до клеветата. Но защо ще им е на членовете на ВСС да си слагат главата в торбата по този начин, като много по-лесно е да си сметнат оценките от писмените изпити и след това да знаят какви оценки да пишат на съответните кандидати на устните изпити. По-интересно ще ми бъде да сподели някой, който има информация дали изобщо е имало такъв случай до сега.
Последна промяна abcde на 25 Юли 2007, 21:04, променена общо 3 пъти
abcde
Младши потребител

Мнениеот portokal » 25 Юли 2007, 18:00

На конкурса за административни съдии имаше. С такива мотиви отказаха да назначат някакъв адвокат (мисля, че от Ямбол), бивш съдия - според медиите причината е, че имал лют конфликт с един от членовете на ВСС. Отказаха да назначат и някаква митничарка от Кулата, като не се чу да се даде друго обяснение освен това, че е митничарка, а дали има все пак друго обяснение - не знам.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот mistik » 25 Юли 2007, 18:04

Някой знае ли какви са преходните разпоредби на приетия вчера нов ЗСВ. Проекта прекъсваше този изпит защото изрично бе посочено, че продължават започналите процедури само за съдии по вписванията и съдия-изпълнители. Още повече, че с новия закон се въвеждат изисквания за повече стаж при назначавенато.
mistik
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 25 Юли 2007, 18:29

8) Мммдааа....
Новия ЗСВ е приет - за справка тук http://www.parliament.bg/?page=app&lng= ... w&lid=1862
Какъв е окончателният му вариант, обаче ще тръпнем в очакване да разберем до обнародването му в ДВ :wink:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот abcde » 25 Юли 2007, 18:30

mistik написа:Някой знае ли какви са преходните разпоредби на приетия вчера нов ЗСВ. Проекта прекъсваше този изпит защото изрично бе посочено, че продължават започналите процедури само за съдии по вписванията и съдия-изпълнители. Още повече, че с новия закон се въвеждат изисквания за повече стаж при назначавенато.

Да колега, обаче повечето от конкурсите вече приключиха, а и освен това ВСС даде мандат на Комисията по атестирането да подготви за гласуване кандидатите, спечелили съответните конкурси.

Освен това как ще коментирате следните текстове от законопроекта:
§ 12. Подзаконовите нормативни актове, издадени по прилагането и въз основа на отменения Закон за съдебната власт, се прилагат до издаването на съответните нови подзаконови нормативни актове, доколкото не противоречат на този закон.
§ 13. (1) Подзаконовите нормативни актове по прилагането на този закон се приемат или издават в 6-месечен срок от влизането в сила на закона.
abcde
Младши потребител

Мнениеот sluncho » 26 Юли 2007, 07:47

Добро утро на всички! Май коментарите за конкурса за ОС вече не интересуват никого, след така изложените предположения за "натамъняване" на оценките и вече всичко е ясно, нали?? Поне някой да беше казал как се държи комисията, задават ли се някакви въпроси и какви, държи ли се целият въпрос да бъде разказан или прекъсват за уточняващи въпроси и т.н....., но ако някой има желание и време, ще ми бъде интересно! :)
sluncho
Младши потребител

Мнениеот master_g » 26 Юли 2007, 09:03

collin написа:Колеги обвързан ли е ВСС при назначаване на кандидатите с класирането на конкурсната комисия или може да откаже назначаването на кандидат класиран на по-предно място и да назначи такъв с по-нисък бал. Имам предвид Тълкувателно решение №1/18.04.2006 год. т.5 относно назначаване на младши магистрати.

ДА. Има задължение да ги гласува по реда, в който и бъдат класирани от комисията, което само по себе си не създава задължение да гласуват "да". Ако обаче не гласуват някой кандидат или гласуват против него следва да се аргументират с някакви извънредни обективни причини. В противен случай последният ще атакува решението им за немотивираност, или пък несъществуването на обстоятелствата в мотивите или нещо друго, тъй като в мотивите за отхвърлянето му при всички положения ще е посочена някаква безмислица. Така че до гляма степен са обвързани - 90% :D
master_g
Младши потребител

Мнениеот sluncho » 26 Юли 2007, 20:48

Колеги, утре е последния ден за изпити на кандидатите за съдии в ОС. Днес не се ли яви никой от участващите във форума???Моля да си споделите впечатленията, че досега никой не го е направил! :oops: :shock: :?:
sluncho
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити