начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Помощ за казус по ГПН

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Помощ за казус по ГПН

Мнениеот Melly » 14 Сеп 2011, 13:03

stiliana, и от мен,
УСПЕХ!
Убедена съм, че ще се справиш, защото показа, че умееш да разсъждаваш. :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот stiliana » 14 Сеп 2011, 14:23

Благодаря на всички!
stiliana
Нов потребител

Мнениеот vaniaoz » 14 Сеп 2011, 17:22

Здравейте,
във връзка с решението от 1959 г ,не съм го чела цялото, а само публикуваната част, но си мисля,че не е относимо към спора, който се разгорещи тук.Аз останах с впечатление , че там става въпрос за предварителен договар, а всички знаем ,че с него не се прехвърля собственост, а ако не е договорено прехвърляне на право на владение, то изобщо е съвсем друга ситуация ,при която чл.130 не намира приложение.
Имам още един въпрос, ако детето е на 2 годишна възраст, докато му се отдаде възможност да иска унищожение на сделката , и предяви иск, няма ли да се натъкне на възражение за придобивна давност?Та как мислите, ще си върне ли имота?
vaniaoz
Потребител

Мнениеот nannyogg » 16 Сеп 2011, 16:15

vaniaoz написа:Здравейте,
във връзка с решението от 1959 г ,не съм го чела цялото, а само публикуваната част, но си мисля,че не е относимо към спора, който се разгорещи тук.Аз останах с впечатление , че там става въпрос за предварителен договар, а всички знаем ,че с него не се прехвърля собственост, а ако не е договорено прехвърляне на право на владение, то изобщо е съвсем друга ситуация ,при която чл.130 не намира приложение. - Пак го прочетете решението, на мен ми се вижда съвсем относимо. И относно предварителните договори - като не се прехвърля с тях собственост, правилата на 27 ЗЗД не важат ли и за тях?
Имам още един въпрос, ако детето е на 2 годишна възраст, докато му се отдаде възможност да иска унищожение на сделката , и предяви иск, няма ли да се натъкне на възражение за придобивна давност?Та как мислите, ще си върне ли имота? - Какви са последиците на унищожената сделка и най-вече какво действие има унищожаването в този случай - обратно, занапред?
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
Аватар
nannyogg
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 18 Сеп 2011, 13:13

Здравей,
щом с предварителния договор не се прехвърля собственост, а и владение, тогава за разпоредителна сделка ли става въпрос или не?Чл 130 от СК, ал.3 гласи:
(3) Извършването на действия на РАЗПОРЕЖДАНЕ с недвижими имоти, с движими вещи чрез формална сделка и с влогове, както и с ценни книги, принадлежащи на детето, се допуска с разрешение на районния съд по настоящия му адрес, ако разпореждането не противоречи на интереса на детето.
Това е което имах предвид, а не , че чл.27 от ЗЗД не е приложим, когато става въпрос за предваригелен договор.

В правото има един основен принцип, а именно "Правото е за бдящите, а не за спящите".Когато приобретателя се позове на придобивна давност, изтекла в негова полза ,е без никакво значение ,какво е действието на унищожаването/ обратно действие от момента на сключването/.Именно с тази цел е създаден института на придобивната давност, за да не съществува този вечен страх, че някой след 20 години ще унищожи сделката и ще трябва да му върнеш имота.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот Гост. » 18 Сеп 2011, 17:27

И относно предварителните договори - като не се прехвърля с тях собственост, правилата на 27 ЗЗД не важат ли и за тях?

Смятам, че не :) - ПД е облигационен ( обещание за продажба) и няма вещно-прехвърлително действие. Порок, ако и да съществува при сключването му, би могло да бъде саниран в производството по чл. 19 ( както е посочено в цитираното Решение), чието Р има транслативен ефект.
А и при ПД въпросът с придобивната давност изобщо не стои- времето не е достатъчно, ако и да има предаване на владението.

Когато приобретателя се позове на придобивна давност, изтекла в негова полза ,е без никакво значение ,какво е действието на унищожаването/ обратно действие от момента на сключването/.Именно с тази цел е създаден института на придобивната давност....

Съгласна, но именно в тази връзка се поддържа нищожност- за да се "разтегли" във времето от 5 до 10г. придобивната давност.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 18 Сеп 2011, 19:03

poli_g, проблемът е, че тая Ваша нищожност не намира законова опора :)
http://www.youtube.com/watch?v=3xLvArgSp3k

words like violence break the silence ...
marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 18 Сеп 2011, 19:20

marti_gor написа: poli_g, проблемът е, че тая Ваша нищожност не намира законова опора :)

Щеше ми се да те пропусна( от как написа, че сделка сключена без разрешение на РС от родител на малолетен е нищожна поради липса на съгласие, реших да не те чета), но все пак, за да установя за себе си какво прочете измежду редовете, с което не си съгласен- очаквам отговор на въпросите коя "моя нищожност и за коя " опора" на патерицата говориш.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 18 Сеп 2011, 19:55

poli_g, вменявате ми неща, които не съм изричал!
Пояснявам само за Вас, тъй като детайлите явно Ви убягват - твърдението ми беше точно обратното, а именно, че сделка, сключена от малотно лице е нищожна. Този ми пост бе отговор на отправен към мен въпрос.
marti_gor написа:
nannyogg написа:
Аз съм от тези, които считат, че не е кристално ясен и които се надяват "да го бутнат".
Предложение първо на текста на чл. 27 гласи "унищожаеми са договорите, сключени от недееспособни". И веднага ми изниква въпрос: има ли разлика между договор, сключен от малолетен и такъв, сключен от непълнолетен? Не питам за друго, а защото моят отговор е следният: при първия случай договорът е категорично нищожен /ex legе, въпреки текста на чл. 27, прдл. 1/, а във втория е унищожаем. Но ще проследя с интерес Вашето мнение, макар че цитатът Ви е насочен към друг участник във форума.

nannyogg, кристално ясен е и пак казвам дано не го бутнат, иначе логиката Ви е правилна, в първия случай - липсва съгласие! 8) чл. 26, ал. ІІ, предл. 2-ро в. вр. с чл. 3 ЗЛС.

marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 18 Сеп 2011, 22:52

marti_gor написа:poli_g, вменявате ми неща, които не съм изричал!
Пояснявам само за Вас, тъй като детайлите явно Ви убягват - твърдението ми беше точно обратното, а именно, че сделка, сключена от малотно лице е нищожна. Този ми пост бе отговор на отправен към мен въпрос.
marti_gor написа:
nannyogg написа:
Аз съм от тези, които считат, че не е кристално ясен и които се надяват "да го бутнат".
Предложение първо на текста на чл. 27 гласи "унищожаеми са договорите, сключени от недееспособни". И веднага ми изниква въпрос: има ли разлика между договор, сключен от малолетен и такъв, сключен от непълнолетен? Не питам за друго, а защото моят отговор е следният: при първия случай договорът е категорично нищожен /ex legе, въпреки текста на чл. 27, прдл. 1/, а във втория е унищожаем. Но ще проследя с интерес Вашето мнение, макар че цитатът Ви е насочен към друг участник във форума.

nannyogg, кристално ясен е и пак казвам дано не го бутнат, иначе логиката Ви е правилна, в първия случай - липсва съгласие! 8) чл. 26, ал. ІІ, предл. 2-ро в. вр. с чл. 3 ЗЛС.

Трябва доста нещица да ми убягват- както липсата на прилагателното "лично" ако визирате разпореждане с недвижим имот или МПС, така щото сделка сключена от малолетен, вън от изброените, не е нищожна.
А има и сделки, сключени от малолетни, които са валидни - в противен случай ще отнемете правото на едно дете да си купи близалка, примерно.

В конкретиката на темата, съгласно постнатото от авторът и, разпореждане с недвижим имот, ид. част от който е собственост на малолетен, чрез неговия родител, без съгласие на съд, дори да приема, че сте визирал нищожност на разпореждане извършено лично от малолетен е толкова ирелевантно мнение, колкото аз да напиша, че прим. при установено противоречие в съдебно дело с предмет НИ в интересите на малолетния и неговия родител, на първия ще бъде назначен особен представител ( и двете са верни, ама к`во ли общо имат с темата, да не казвам, че за първата, предложена от вас, ако правилно ви разбирам, хипотеза няма данни изобщо някога да се е случвала в историята ни).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 18 Сеп 2011, 23:45

poli_g, oще в първия си пост по темата съм отговорил категорично какво е решението на казуса, а Вашите трактовки за нищожност с аргументи от ЗЗакр.Д са абсолютно несъстоятелни.

marti_gor написа:27 ЗЗД се прилага, извежда се с аргумент на противното от разп. на 130 /4/ СК. В случая обаче няма продажба на чужда вещ, а действие на разп. без спазване изискването на 130 /3/ СК.

Последният Ви пост е интересен, но тезите Ви не са безспорни. :) визирам конструкцията с близалката, там и теоритиците не са категорични и единодушни, но ми е любопитно според вас валидна ли е сделка на малолетен при която си купува примерно 2 кашона с близалки :)

marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 19 Сеп 2011, 00:10

За последно комуникирам с вас- не харесвам инсинуациите ви.
Това е първият ви пост:
marti_gor написа:27 ЗЗД се прилага, извежда се с аргумент на противното от разп. на 130 /4/ СК. В случая обаче няма продажба на чужда вещ, а действие на разп. без спазване изискването на 130 /3/ СК.

Аз категоричен отговор на питането, ясно формулирано при това, не съзирам.

Моят първи отговор:
poli_g написа:чл. 27 ЗЗД вр. чл. 130 СК.
Обаче се пита кой има правен интерес да атакува тази сделка, кой ще го направи, и дали ще го стори в срока... защото правопогасяващите не спят.... пътечки много.

Не е нищожна сделката, категорично.

По въпроса с близалките- представете си ежедневно малолетната ми дъщеря сключва такива сделки, като мой пратеник( само заместете със сладолед).
И? Да не сте съдържател на павилиона?
Хайде оспорете ги.

По въпроса с нищожността- ако и да съм чела доста по въпроса, отчитам динамичността на законодателството уреждащо тази материя и ако и да не ви се вярва това, че някога назад във времето е казано/написано нещо, не го приемам като аксиома ( както пише Балуев), а наслагвам и измененията.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 19 Сеп 2011, 06:22

poli_g , вземам си поука от написаното от Вас, и си признавам, че за разлика от Вас, аз не мога да насложа измененията - в смисъл не мога да отчита динамичността в законодателството. Считам, че няма абсолютно никаква нужда от законодателна интервенция /поне в близките 2 години със сигурност - тук отчитам състоянието на правната комисия към НС/.

Конструкцията с пратеника изцяло споделям за дребните сделки.

marti_gor
Потребител

Предишна

Назад към Конкурси, изпити