- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изпит за адвокати и младши адвокати 2014
|
|
Re: Изпит за адвокати и младши адвокати 2014
да е чужда, колко да е чужда тази вещ?
ключът е форма на договора -> нищоност
писмен договор за продажбата на незастроен УПИ в гр.Царево + При пращането на цената Димитров предал на Стоянов владението върху имота
Договорът е нищожен заради опорочена си форма!!!
Носи белезите на предварителен, но понеже е платена цялата цена не може да се приеме, че е предварителен или да се конвертира в такъв, защото не това са желали страните.
ключът е форма на договора -> нищоност
писмен договор за продажбата на незастроен УПИ в гр.Царево + При пращането на цената Димитров предал на Стоянов владението върху имота
Договорът е нищожен заради опорочена си форма!!!
Носи белезите на предварителен, но понеже е платена цялата цена не може да се приеме, че е предварителен или да се конвертира в такъв, защото не това са желали страните.
- datajumanji
- Потребител
Колега datajumanji, моля те бъди така добър да обясниш защо като е платената цялата цена, договора да не може да бъде конвертиран и съответно въз основа на коя разпоредба правиш тези заключения. Също така защо и втория предварителен договор да е нищожен поради невъзможен предмет, като той предмета си е възможен - нито е погинал, нито нищо. Нали все пак идеята на темата е подготовка за предстоящия изпит, а явно имам нужда...
"There is no justice, only I exist."
-
djandarin - Потребител
трябва им пълномощно, защото знаят, че имотът е в СИО и без пълномощно не става...
това обаче не означава, че щом знаят, че вещта е чужда.. не могат да бъдат страни по договор за продажба на същата чужда вещ ....
или накратко - продажбата на чужда вещ е действителна, когато страните знаят и когато страните не знаят, че вещта е чужда. Добросъвестността има малко по-друго отношение.
Договорът за продажба е нищожен поради липса на форма.
Договорът за продажба се конвертира в предварителен договор, поради говрното.
Най-малкото подсещане за това се намира и в задаването на втория въпрос по казуса, където се пита не за договора за продажба, а за предварителен договор между съпруга собственик и първия купувач. (Или поне доколкото е пресъздаден казуса точно - все пак аз не съм се явявал на този изпит )
това обаче не означава, че щом знаят, че вещта е чужда.. не могат да бъдат страни по договор за продажба на същата чужда вещ ....
или накратко - продажбата на чужда вещ е действителна, когато страните знаят и когато страните не знаят, че вещта е чужда. Добросъвестността има малко по-друго отношение.
Договорът за продажба е нищожен поради липса на форма.
Най-малкото подсещане за това се намира и в задаването на втория въпрос по казуса, където се пита не за договора за продажба, а за предварителен договор между съпруга собственик и първия купувач. (Или поне доколкото е пресъздаден казуса точно - все пак аз не съм се явявал на този изпит )
- zmeyan
- Потребител
наказателният толкова ли е бил лесен, че никой не го поства?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
zmeyan написа:Договорът за продажба е нищожен поради липса на форма.
Колега, много зле е работата!!!
Става въпрос за предварителният договор между Стоянов и Филипов - вторият договор от казуса.
Стига смешки!
Не съществува абслолютна никаква въможност за предварителен договор с изцяло платена цена!!!
Това си е чиста симулация!!!
Договора е нищожен заради липса на предписаната в закона форма!
- datajumanji
- Потребител
Нямам намерение да споря, все пак не съм се явявал и не знам какви точно са въпросите и как точно са поставени. Те нещата са си принципни ...
Договор за продажба на чужда вещ поради липса на форма може да се конвертира в предварителен такъв. (Когато са налице всички условия разбира се)
Относно това дали е платена цялата цена или само част от нея, откъдето и да идва разликата между възможна и невъзможна конверсия и доколко е симулация или не е и какво точно е... един колега преди мен попита - въз основа на кой закон, член или практика или пък теории стъпваш? Няма смисъл да се повтаряме.
Договор за продажба на чужда вещ поради липса на форма може да се конвертира в предварителен такъв. (Когато са налице всички условия разбира се)
Относно това дали е платена цялата цена или само част от нея, откъдето и да идва разликата между възможна и невъзможна конверсия и доколко е симулация или не е и какво точно е... един колега преди мен попита - въз основа на кой закон, член или практика или пък теории стъпваш? Няма смисъл да се повтаряме.
- zmeyan
- Потребител
Аз също не съм се явявал, но чета внимателно как е пресъздаден казусът.
Няма да ти кажа защо е невъзможен предварителен договор с изцяло платена цена.
Всъщност мога, но след като си платиш.
Напъваш за относителна недействителност...напъвай се.
Успех!
Няма да ти кажа защо е невъзможен предварителен договор с изцяло платена цена.
Всъщност мога, но след като си платиш.
Напъваш за относителна недействителност...напъвай се.
Успех!
- datajumanji
- Потребител
Еее, хайде де, кажи си цената.
Кажи къде, кога и срещу колко може да се консултира с теб някой колега - може пък някой от явяващите се да иска да си обогати знанията срещу заплащане. Не пропускай възможността да се предложиш... предоставям ти възможност и те питам - това ли чакаше?
Кажи къде, кога и срещу колко може да се консултира с теб някой колега - може пък някой от явяващите се да иска да си обогати знанията срещу заплащане. Не пропускай възможността да се предложиш... предоставям ти възможност и те питам - това ли чакаше?
- zmeyan
- Потребител
Ко? Не!
За без пари толкова!
Четеш и разбираш защо е така. Такъв е живота...несправедлив.
А относно цената...ще ти дойде дълга.
За без пари толкова!
Четеш и разбираш защо е така. Такъв е живота...несправедлив.
А относно цената...ще ти дойде дълга.
- datajumanji
- Потребител
Коне, крави и друг тревопасен добитък в България има много, не липсват и сред юристите!
Уважаеми, колеги и кандидат адвокати, следното твърдение:
"Не съществува абслолютна никаква въможност за предварителен договор с изцяло платена цена!!!
Договора е нищожен заради липса на предписаната в закона форма!"
е не само невярно, а и противоречи на установената съдебна практика.
Достатъчно сте грамотни, за да пуснете един google и да откриете относима практика, дори не е нужно да разполагате с юридически информационни продукти.
Силно препоръчвам да не си давате парите на вятъра, за да не пасете трева и да не ви пратят за зелен хайвер.
Успех на допуснатите до устния!
Уважаеми, колеги и кандидат адвокати, следното твърдение:
"Не съществува абслолютна никаква въможност за предварителен договор с изцяло платена цена!!!
Договора е нищожен заради липса на предписаната в закона форма!"
е не само невярно, а и противоречи на установената съдебна практика.
Достатъчно сте грамотни, за да пуснете един google и да откриете относима практика, дори не е нужно да разполагате с юридически информационни продукти.
Силно препоръчвам да не си давате парите на вятъра, за да не пасете трева и да не ви пратят за зелен хайвер.
Успех на допуснатите до устния!
- zmeyan
- Потребител
какъв гугъл?
не остават ли кинти за една лакорда поне?
иди при кой да е нотариус и поиска да ти завери подписите на предварителен договор при изцяло платена цена, ей така само за проба!
ще ти се смеят 2-3 дни поне, това е сигурно.
не ми излизай с номера, че предврителният договор не се нуждае от заверени подписи, не се нуждае ама ако са заверени няма нужда да се доказва кой го е подписал, нали?
не остават ли кинти за една лакорда поне?
иди при кой да е нотариус и поиска да ти завери подписите на предварителен договор при изцяло платена цена, ей така само за проба!
ще ти се смеят 2-3 дни поне, това е сигурно.
не ми излизай с номера, че предврителният договор не се нуждае от заверени подписи, не се нуждае ама ако са заверени няма нужда да се доказва кой го е подписал, нали?
- datajumanji
- Потребител
Бре, от кога нотариусите станаха критерий за стабилност на дадена сделка, еле дето не се нуждае от нотариална заверка, а от проста писмена форма!
Само да кажа, за колегите, които тепърва се сблъскват с казуси, напълно възможно е цената да бъде платена на предварителен договор, аз искам този невероятен корифей на правната мисъл да ми покаже къде в закона такава забрана има
Само да кажа, за колегите, които тепърва се сблъскват с казуси, напълно възможно е цената да бъде платена на предварителен договор, аз искам този невероятен корифей на правната мисъл да ми покаже къде в закона такава забрана има
- chandra
- Потребител
Предлагам ти да си изядеш дипломата, така ще най-добре за всички!!!
Успех!!!
Успех!!!
- datajumanji
- Потребител
Предлагам ти да си изядеш дипломата, така ще най-добре за всички!!!
Ако по предварителен договор цената бъде платено изцяло, тогаваааааааа този договор вече не е предварителен, окончателен е!
В конкретният казус, тази сделка е нищожна, поради липса на изискваната от закона форма.
Видя ли, че си харчил пари безпричинно, господин/госпожо корифей.
Успех в яденето и внимавай да не се задвиш!!!
Ако по предварителен договор цената бъде платено изцяло, тогаваааааааа този договор вече не е предварителен, окончателен е!
В конкретният казус, тази сделка е нищожна, поради липса на изискваната от закона форма.
Видя ли, че си харчил пари безпричинно, господин/госпожо корифей.
Успех в яденето и внимавай да не се задвиш!!!
- datajumanji
- Потребител
Е сега наистина ми идва да си хвърля дипломата, от срам, че има такива завършили индивиди... прощавай, но не си колега...
- chandra
- Потребител
Както кажеш г-н/г-жо магнаур (магнаурска школа)!
Вземи да изучиш института на предварителният договор и може да осъзнаеш, че там за плащане на цена при сключването му изобщо не става въпрос, става въпрос за уговорки за бъдещи действия, а може и да не го осъзнаеш...
Допустимо е наличието на задатък, но никога плащане на цялата цена, защото налице ще е прикрит окончателен договор.
Тия работи в "свободните университети" не ги преподават и ти няма как да ги знаеш.
Вземи да изучиш института на предварителният договор и може да осъзнаеш, че там за плащане на цена при сключването му изобщо не става въпрос, става въпрос за уговорки за бъдещи действия, а може и да не го осъзнаеш...
Допустимо е наличието на задатък, но никога плащане на цялата цена, защото налице ще е прикрит окончателен договор.
Тия работи в "свободните университети" не ги преподават и ти няма как да ги знаеш.
- datajumanji
- Потребител
Мхм, за твое съжаление на съм възпитаник на свободен университет, но смятам, че и оттам има доста качествени колеги, очевидно това, че си завършил уж някой по-престижен университет не ти е дало нужните знания и умения. Честно казано точно за предварителен договор не се закачай с мен, защото имам достатъчно практика, опит и спечелени дела... Пак казах покажи ми текст от закона или съдебна практика, която подкрепя тезата ти - всичко друго е голословни твърдения, чесане на клавиатурата и потвърждение на твърдението ми, че има сериозна криза в юридическото образование!
Може да не ми отговаряш, освен ако не е с конкретни примери от практиката ти - О, забравих, нямаш такава! Просто имаш диплома!
Може да не ми отговаряш, освен ако не е с конкретни примери от практиката ти - О, забравих, нямаш такава! Просто имаш диплома!
- chandra
- Потребител
chandra написа:... но смятам, че и оттам ...
Бакалите СМЯТАТ, юристите не СМЯТАТ!
Разбирам, че магнаурите имат изключително беден речник и в съдебна зала се държат и общуват вербално и невербално като разносвачи на пици, но защо е нужно да парадираш с факта?
Изобщо не ми се отваряй на тема предварителен договор, щото ме побъркваш от смях!
- datajumanji
- Потребител
И отново се връщам на това, че освен голословни твърдения, тезата ти не е подкрепена нито с конкретно посочена практика, досежно твърдяното от теб, нито с конкретни текстове на закона
Можеш да си пишеш колкото искаш, не ми пречи
Можеш да си пишеш колкото искаш, не ми пречи
- chandra
- Потребител
|
|