начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Как да направя качествена подготовка за конкурс?

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Как да направя качествена подготовка за конкурс?

Мнениеот pogled » 18 Авг 2010, 14:58

Ако истинската ти мечта е да станеш съдия или прокурор, не виждам какъв е проблемът. Тогава въпросът за финансовата страна не би следвало да е водещ при избора ти. Ако обаче не чувстваш призвание за тази работа, наистина е по-добре да предпочетеш финансовата сигурност и възможностите, които дават белите държави по света.
Защото работата на съдията и прокурора е твърде отговорна и за да не ти тежи, е необходимо искрено да желаеш да я работиш, да чувстваш призвание да търсиш истината и справедливостта, да защитаваш и възстановаваш нарушени права, най-точно - да правораздаваш.
pogled
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 18 Авг 2010, 20:58

Благодаря колега absurdum. Да от момента когато кандидатствах в университета до днес винаги съм действал движен от мечтата си и твърдо убеден, че човек може да постигне всичко което желае, стига да го иска истински и когато се подготвя да влага душата си. Това неминуемо се отплаща. Относно чисто техническите аспекти на подготовката ми се опасявам, че едва ли мога да ти кажа нещо необичайно- целта беше поставена преди много години, изчаках да обявят конкурс, съставих си 6-месечен план разграфен стриктно ден по ден, след което всичко беше много четене. Четене на всичко, което се предлага от различните автори( Стойнов, Гиргинов, Чинова, Манев, Р.Марков, Ст.Павлов), и на съдебна практика, като задължително четеш и препрочиташ всички важни тълкувателни решения и постановления на ВС и ВКС. Някои от тях, например относно кражбите и длъжностните присвоявания са изключително полезни. Дори на устния ми зададоха въпрос подробно анализиран във едно от постановленията. Може би единственото по интересно, което трябва да спомена във връзка със подготовката си е че отделих близо 4 месеца в които си разработих всички въпроси по последователността на конспекта, като се стремях да направя едни наистина отлични теми, които да ми бъдат достатъчни за устния. При разработването на всяка тема постъпвах по следния начин- събирам и прочитам всички материали, които имам по съответния въпрос, отделям това което ми харесва и споделям от това с което не съм съгласен, след което всичко това превръщах в една самостоятелна тема обединяваща различните автори, но като се придържам към собствения си стил и изказ били те добри или лоши :D Ако разбирам правилно все още си студент, така че коагто решиш да кандидатстваш с удоволствие ще ти дам темите. Можеш да ги използваш като основа да си направиш свои. Хубавото е че ще ти спестя доста време, защото това което аз писах 4 месеца ти ще си напишеш за 1 :D разбира се във всички съм включил тълкувателните решения и постановления. Например по въпроса за съучастието като основа ползвах Стойнов и най-вече отличния труд на Р.Марков "Престъпна и правомерна дейност на множество лица". Във форума ще срещнеш много съвети кои автори да четеш и ми прави впечатление, че доста колеги критикуват Стойнов. По този въпрос мога само да изкажа лично мнение, но ти сам ще си решиш според собствените си разбирания кой да ползваш- за мен учебниците на Стойнов са най-доброто издавано до момента. За това препоръчвам него, както и всичко написано от Р.Марков по отделни въпроси. Последния харесвам страшно много, допада ми логиката му. Освен това той е педантичен човек, който когато пише нещо обръща внимание на всеки детайл. Споделям и становищата му по някои оспорвани от други негови колеги въпроси, като например относно природата на провокацията към престъпление и възможността макар и в много редки хипотези да липсва общ умисъл между главен и акцесорен съучастник( т.н едностранна връзка между съучастниците). Препоръчвам също двата коментара на НК З.Трайков и А.Гиргинов. Бяха ми много полезни когато разработвах темите свързани със наказанията. Относно процеса четох всичко което можах да намеря от М.Чинова. мятам, че тя пише великолепни неща а труда и "Новите положения в досъдебното производство по НПК" смятам, че е просто задължителен да се знае наизуст. И най-важното- ако искаш да имаш шанс абстрахирай се от всички глупости, че изпитите били нагласени, че се купували и не знам си какво. Аз с очите си видях, че на този конкурс не беше така. За това не се поддавай на подобни внушения, които само ще те демотивират. Знам, че не е много възпитано да се дават съвети, но ако ме послушаш за всичко което написах ще успееш. Ще видиш. А повярвай чувството да постигнеш нещо за което си се трудил с години е просто неописуемо. Мина вече месец от тогава а аз още се чувствам като на сън и кипя от радост. пожелавам ти един ден да изпиташ това. Вярвай и се бори. ВСИЧКО МОЖЕШ
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот ralitsarbg » 18 Авг 2010, 21:20

Боби, възхищавам се на усилията, които си положил, и времето, което си отделил...Най-прекрасното от всичко е, че са дали съответния резултат.

При подготовката си, аз също правих записки, но не по теми, а като посочване на определения, изброявания, съпоставяне и разграничаване на правни институти, въпроси и отговори, които наподобяваха викторина и беше много приятно ученето, макар понякога много да ми тежеше след работа и преди това...

По отношение на критиката към проф. Стойнов, мисля, че тя произтича още от отрицателната рецензия на проф. Димитър Михайлов по отношение на професорската работа на проф. Стойнов, публикувана в "Рецензии по наказателно-правни науки", а тя мисля, че беше "Престъпления против собствеността", но за съжаление не съм абсолютно сигурна :? ....
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот absurdum » 19 Авг 2010, 11:07

Колега ralitsarbg, отрицателната рецензия на проф. Михайлов наистина е върху "Престъпления против собствеността" на А. Стойнов. Аз четох тази рецензия и наистина е много интересно да се види как покойният вече проф. Михайлов прави пълен анализ на неточностите, според него, в хабилитационния труд на Стойнов. И те кара да се замислиш по много въпроси (поне така ми се струва), които иначе си приел някак безкритично, четейки учебника.
На мен лично не ми е преподавал Стойнов, но четох учебниците му и мисля, че заедано с тях е редно да се види и по старата литература - проф. Ненов, Лютов, а дори и Лист. Наистина има различия в мненията най-вече относно престъпленията против собствеността, например може ли въвеждането в заблуждение при измамата да се зивърши чрез бездействие и какво следва да се приеме за въвеждане в заблуждение и мн. други, за които сега не се и сещам.
Що се отнася до постоянно дискутираната тема за изпита при Стойнов, също е интересно какво пише проф. Михайлов за това : " ...Имаше оплаквания от някой студенти за известна необективност при неговите оценки на изпити. Тогава си обяснявах този факт с неговата (на Стойнов) взискателност, която винаги съм насърчавал. С въвеждането на т.нар. тестова система за изпитване обаче оплакванията срещу доц. Стойнов станаха масови. За съжаление аз не съм запознат с тази система. Тя не е внасяна в катедрата за обсъждане и той не е искал моите съвети. От информациата, която получавах, останах с впечатление, че тази система на изпитване създава известна мистификация и не съдейства за по-добрата подготовка на студентите по наказателно право. Тя не беше практикувана в семинарни занимания. Поради това препоръчах на колегата Стойнов да я промени или изостави." (Михайлов, Д., Рецензии по наказатеноправни науки, издател БЦ "Информа интелект", София, 2005г.)
absurdum
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 19 Авг 2010, 11:42

Благодаря Ралица. Ще видиш, че и при теб ще има резултат и то още сега. :D
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот vanyasc » 19 Авг 2010, 11:50

bobi_vasilev написа:
"аз и без това не очаквам да прескоча. но какво да се прави; ...мислех че само аз не съм почнал още както трябва да чета, но имало и други от моята партия. установих че на работа въобще не е лесно да се чете...между другото аз преди няколко дни направих прогноза, че тази година ше бием всички рекорди по ниски оценки и общ бал и колкото повече мисля по казуса толкова повече се убеждавам в това. просто беше несравнимо по-труден в сравнение с минали години. и като се има предвид, че миналата година последният класиран за младши е със бал 15.40 , както сочи личният информационен фонд, който поддържам, а това въобще не е голям бал, сами се представете какво ще е сега..."
ИЗВОД: За успешна подготовка ви трябва и доза песимизъм.
Късмет на всички останали които НИКОГА не са чели и ВИНАГИ успяват да "минат".
vanyasc
Младши потребител

Мнениеот maunkata » 19 Авг 2010, 13:10

Колега bobi_vasilev, аз участвах и на съдийския и по обясними причини не съм правил разбаботки. Учил съм по друг начин, но това не ми попречи да се класирам и на двата конкурса. Ти, след като имаш разработки, публикувай ги, за да улесниш колегите, които ще кандидатстват следващата година.
maunkata
Младши потребител

Мнениеот maunkata » 19 Авг 2010, 13:12

Разбира се, всеки учи по различен начин. Аз лично запаметявам като си разказвам на глас прочетеното. Затова няма как да не възпроизведа нещо на устния.
maunkata
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 19 Авг 2010, 13:26

Разбира се колега maunkata всеки си има свой стил на подготовка. Аз само споделих на absurdum как съм се подготвял аз, но в никой случай не смятам че трябва да съм образец за това или нещо подобно. Дори напротив мисля че успешната подготовка предполага да се придържаш към собствения си стил и метод на учене. В това няма спор
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 19 Авг 2010, 13:37

Да vanyask вярно е че написах това, но не се впрягай :D Да изхитрувах, не съм спирал да чета. Просто на шега реших да видя какво ще споделят другите и да добия представа как върви подготовката им. Така че не ме изкарвай такъв грешник. В крайна сметка това дали съм чел или не по никакъв начин не е пречило на никого да си се подготвя. А ако намекваш, че съм класиран по някакъв "друг" начин, много грешиш.
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот maunkata » 19 Авг 2010, 14:09

Колега Боби Василев, улесни подготовката на кандидатете за следващия конкурс и пейстни в този форум разработките си. Всички ще те благославят. Малко учат по моята методика, а повечето-по твоята. А и аз нямам с какво да им помогна, освен със съвети. Честно казано, аз имах и много стари знания/стабилен фундамент/ от студенстката скамейка и от практиката ми, защото имам и стаж. Накрая за мен бе важно просто да си структурирам въпросите.
maunkata
Младши потребител

Мнениеот pogled » 19 Авг 2010, 14:26

Колега, bobi vasilev, при подготовката за устния изпит, четейки различни автори и установявайки, че с някои от тях не си съгласен, би ли споделил какво точно включи в своите теми от техните разработки, спомена ли ги изобщо някъде в усното си изложение, или направи някаква съпоставка между тях и други автори, с чието становище си съгласен.
Позволявам си да те попитам, защото разбирам, че си вложил много усилия и труд в подготовката си, което те е довело до успех. При това, както ти сподели, по пътя ти те е водила голямата мечта.
Аз, за съжаление, не успявам в този конкурс, включително и заради оценките ми от държавните изпити. Подготовката ми също не беше достатъчна - около месец и половина, макар че явяването ми на такъв конкурс не е за първи път. Явно трябва повече четене, разположено в доста по-дълъг период от време, за да улегне и да се осмисли материалът. При това, както разбирам, не е достатъчно да се ограничаваш само с един автор, респ. учебник или научен труд, а да търсиш различни становища и да ги съпоставяш.
Би ли споделил и това, подготвял ли си се по ГПН и как?
Разбира се, всеки си има стил на подготовка и не може всички да се поставим под един знаменател, но си мисля, че трябва да почерпим опит от колегите, които са успели на тези конкурси. Защото те явно са положили повече труд или са подходили по-рационално при подготовката си и на изпитите са се откроили от останалите кандидати.
pogled
Младши потребител

Мнениеот absurdum » 19 Авг 2010, 14:36

И мен това ме вълнува в момента най-много, може би защото ми предстои именно държавния по ГПН. Не мога да преценя дали за него стигат у4ебниците или не, а още по-трудно ми е да си направя накакъв план за у4ене...Затова ще се радвам колегите да споделят за своя опит по отношение и на такива техни4ески неща, които оба4е се оказват много важни.
absurdum
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 19 Авг 2010, 14:53

Да, както казах смятам,че е много погрешно човек да се отклонява от собствения си начин на подготовка. Аз например щях да съм много доволен ако можех да се подготвям като maunkata , защото е по-лесно и бързо, но честно казано ми е много трудно така. За това реших да се придържам към начина по който съм свикнал, макар да е по-трудоемък. Всъщност за това и започнах да пиша и чета усилено в края на декември, защото знаех, че ще ми отнеме доста време. Относно изпита по ГПН предполагам вече се досещате, че постъпих по същия начин с тази разлика, че си разработих не така обемни материали. Четох мисля около месец и смятам че е напълно достатъчно
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот maunkata » 19 Авг 2010, 15:06

Колега Боби Василев, вече сме се класирали и нека улесним подготовката на некласиралите се до момента. Защо да се трепят? Пейстни им каквото трябва. Но нека послушат и мен, защото моят метод е интерактивен. Нека го разучат, усвоят и използват. Защото има колеги, които знаят много повече от мен, но аз се представям неземно на устни изпити именно заради начина ми на подготовка. А те не умеят да кажат това, което знаят. До някъде това не е справедливо. Не че изпитвам чувство на вина, но познавам колеги, които заслужаваха а се класират повече от мен. Дори и поради факта на това, че са страхотни на казусите, както и заради многото поредни години в които се явяват и на казусите са отличници, а на устните ги порязват. И ги порязват не заради липса на знания/защото аз имам наблюдения върху тях и зная, че имат дори повече от моите/. Но аз на устен не млъквам-говора и говоря... Споря! И те решават, че съм №1, а не е така.
maunkata
Младши потребител

Мнениеот maunkata » 19 Авг 2010, 15:10

Специално за една моя състудентка, която има доста години стаж и която успява да решава всякакъв чешит казуси, ми е много мъчно, защото е супер мотивирана, грам не е склонна към корупция/за разлика от много други/ и е страхотен интелект. Давал съм й съвети да чете по моя метод, но тя не може така. А работи тежка работа и тя изчерпва буквално физическите й сили. Искам тя и други, които заслужават, да се класират на следващия конкурс. Затова те моля, заради тях, да публикуваш разработките си, колега Боби Василев!
maunkata
Младши потребител

Мнениеот maunkata » 19 Авг 2010, 15:12

Честно казано, моят метод, освен че е интерактивен, малко е и зубрачески, ама е ефикасен. А целта оправдава средствата, нали?
maunkata
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 19 Авг 2010, 15:18

Здравей колега pogled. Наистина факт е че това с оценките от държавните изпити не е много справедливо. За да не ме помислят за лицемер трябва да призная че аз самият имам три 6-ци от там, но въпреки това с ръка на сърцето трябва да призная, че наистина тази система на балообразуване не е най-добрата. Може би най-справедливо е тези оценки да се взимат предвид само когато двама кандидати са с равен бал от писмения и устния. Все пак мисля че с проекта на ЗСВ този въпрос ще бъде решен по един задоволителен начин.
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 19 Авг 2010, 15:28

Иначе на самия устен не ми се наложи да споменавам нещата за които питаш, защото по въпроса който изтеглих имаше една купчина от тълкувателни решения и постановления които да се цитират. Така, че дори без да навлизам във съпоставяне на различни мнения а като говорех само за безспорните неща пак беше достатъчно да се получи едно подробно изложение.
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот absurdum » 19 Авг 2010, 15:39

Колега mauncata, аз не разбирам то4но какъв е метода ти - ти вси4ко ли разказваш на глас, за да го запониш? Питам се, защото не мога да си го представя, тъй като това е мн. информация и според мен е малко трудно вси4ко да се изговори, макар и един път. А щом си у4ил по този на4ин - колко време ти отне... и колко време отдели за държавните :), ако не възразяваш да споделиш?
absurdum
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити