- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012
|
|
Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012
ПО СПОМЕН:
През м. октомври 1997г., някаква баба (не помня имена), получила 81000 деноминирани лв., от продажба на имот, от които известна част внесла в банка, а сумата от 5000 лв. прибрала в гардероба си.
През м.декември казала на дъщеря си, за сумата в гардероба, която на свой ред казала на своята дъщеря, 16 годишна, която през м. февруари 1998г., казала на гаджето си.
Гаджето веднага предложил на внучката на упоят бабата с диезепам чрез натурален сок, и след като тя заспи, внучката да вземе парите.
На 05.03,1998г., внучката отишла на гости на баба си с кутия сок и предварително подготвен разтвро с диезепам.Сипала й в чашата, и след това бабата заспала.
Внучката взела парите и отишла в близо паркирания автомобил до блока на бабата л.а. опел "корса", принадлежащ на гаджето й, в който същият я чакал.
След като разбрал, че бабата спи все още, последният отишъл в апартамента и взел златен пръстен, на стойност 200 лв. и след това заедно с внучката, ведно с колата отишли в апартамента му.По време на образуваното съдебно производство, внучката била на 17 г.
Въпроси:
1.Квалифицирайте престъпната деятелност на всеки един и има ли множество престъпления от страна на някой?
2.Как би се квалифицирала деятелността на гаджето от мъжки пол, ако:
а) момичето е била пълнолетна.;
б)ако е била малолетна?
в)ако при посещението си в апартамента се е отказала да довърши намисленото?
3/Допустимо ли е участието на граждански ищец и частен обвинител в производство пред първа инстанция?
4.Допустимо ли е споразумение в настоящия случай и какви условия трябва да бъдат налице за да бъде одобрено?
5.Има ли хипотези на задължителна зашита, при положение, че и двамата са били психически и физически здрави и грамотни?
6/Подлежи ли МПС на отнемане в полза на държаватра и ако да, защо?
Надявам се да съм бил полезен, писах го на ръка!
През м. октомври 1997г., някаква баба (не помня имена), получила 81000 деноминирани лв., от продажба на имот, от които известна част внесла в банка, а сумата от 5000 лв. прибрала в гардероба си.
През м.декември казала на дъщеря си, за сумата в гардероба, която на свой ред казала на своята дъщеря, 16 годишна, която през м. февруари 1998г., казала на гаджето си.
Гаджето веднага предложил на внучката на упоят бабата с диезепам чрез натурален сок, и след като тя заспи, внучката да вземе парите.
На 05.03,1998г., внучката отишла на гости на баба си с кутия сок и предварително подготвен разтвро с диезепам.Сипала й в чашата, и след това бабата заспала.
Внучката взела парите и отишла в близо паркирания автомобил до блока на бабата л.а. опел "корса", принадлежащ на гаджето й, в който същият я чакал.
След като разбрал, че бабата спи все още, последният отишъл в апартамента и взел златен пръстен, на стойност 200 лв. и след това заедно с внучката, ведно с колата отишли в апартамента му.По време на образуваното съдебно производство, внучката била на 17 г.
Въпроси:
1.Квалифицирайте престъпната деятелност на всеки един и има ли множество престъпления от страна на някой?
2.Как би се квалифицирала деятелността на гаджето от мъжки пол, ако:
а) момичето е била пълнолетна.;
б)ако е била малолетна?
в)ако при посещението си в апартамента се е отказала да довърши намисленото?
3/Допустимо ли е участието на граждански ищец и частен обвинител в производство пред първа инстанция?
4.Допустимо ли е споразумение в настоящия случай и какви условия трябва да бъдат налице за да бъде одобрено?
5.Има ли хипотези на задължителна зашита, при положение, че и двамата са били психически и физически здрави и грамотни?
6/Подлежи ли МПС на отнемане в полза на държаватра и ако да, защо?
Надявам се да съм бил полезен, писах го на ръка!
- koravguz
- Младши потребител
Така.
Накратко относон квалификациите
За мадамата-чл. 198 ал.4 пр.1 вр. ал.1 вр.чл. 20 ал.2 вр. чл. 63 ал.1 т.3 от НК
За гаджето. 198 ал.4 пр.1 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал.3 от НК и 194 ал.1 от НК
Множество престъпления- реална съвкупност за гаджето.
- lawyers1
- Младши потребител
това го знам......моя позната , която е била там каза , че била кражба и грабеж....и имало непълнолетен...
- interboyy
- Нов потребител
Мерси на колегата за казуса. Имам въпрос към него: диктуваха ли ви казуса или ви го раздадоха, след като го прочетоха?
- nomen_est_omen
- Младши потребител
lawyers1 написа:Така.
Съгласна съм за мадамата, но за гаджето, не е ли усложнена престъпна дейност - продължавано престъпление по чл.26, ал.1?
- nomen_est_omen
- Младши потребител
nomen_est_omen написа:lawyers1 написа:Така.
Съгласна съм за мадамата, но за гаджето, не е ли усложнена престъпна дейност - продължавано престъпление по чл.26, ал.1?[/quote
......dve ili poveche deqniq, koto osyshtestvqvat pootdelno edin i razl. systavi na EDNO I SYSHTO PRESTYPLENIE........
- lili123
- Нов потребител
Az pisah che prestaplenieto e edno-grabezh.Nyama savkupnost, no ne sam pisala i che e prodalzhavano prestaplenie.Po skoro che krazhbata na Ivanov se poglashta ot grabezha.
- vaniaoz
- Потребител
lili123 написа:nomen_est_omen написа:lawyers1 написа:Така.
Съгласна съм за мадамата, но за гаджето, не е ли усложнена престъпна дейност - продължавано престъпление по чл.26, ал.1?[/quote
......dve ili poveche deqniq, koto osyshtestvqvat pootdelno edin i razl. systavi na EDNO I SYSHTO PRESTYPLENIE........
Колега, наясно съм какво означава продължавано престъпление
Именно, защото съгласно ТР 3 от 1971 г. "Продължаваното престъпление е възможно и когато деецът е извършил една част от деянията в едно качество, а останалите - в друго... ако и след промяната на качеството си той е запазил едно и също трайно отношение към предмета и обекта на престъплението" и "Възможно е съставно престъпление да се осъществи продължавано", разсъждавам в посока, че е налице чл.26, ал.1, а не съвкупност.
- nomen_est_omen
- Младши потребител
За вас колеги, кражбата и грабежа ЕДНО И СЪЩО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЛИ СА?
- lawyers1
- Младши потребител
Честно казано и аз мисля, че престъплението е едно
Последна промяна carmen_q на 11 Юни 2012, 18:17, променена общо 1 път
- carmen_q
- Младши потребител
колеги, не пишете глупости! Категорично няма продължавано престъпление при грабеж и кражба.
Нищо че са в една глава в НК. Четете практиката! Изобилства от информация в тази насока.
Нищо че са в една глава в НК. Четете практиката! Изобилства от информация в тази насока.
- Johnny67
- Младши потребител
Всъщност колегите, които са писали продължавано, не са обединили кражба и грабеж, а са приели, че са налице две деяния, осъществяващи признаците на 198 при условията на продължавано престъпление. А в казуса се казваше "разбирайки, че бабата още спи той се върнал", един вид принудата е в субективна и обективна връзка и с последващото поведение на дееца и затова са налице две деяния по 198 в съкупност. Аз до последно се чудих и накрая писах, че престъплението е 1
Последна промяна carmen_q на 11 Юни 2012, 18:18, променена общо 3 пъти
- carmen_q
- Младши потребител
И аз писах, че има едно престъпление - чл.198, ал.4 във вр. с чл.20 ал.2 и за двамата -грабеж при последователно съизвършителство. Писах и защо не смятам, че има ексцес и продължавано престъпление.
- contralegem
- Потребител
Здравейте,
някой от вас квалифицирал ли е грабежа като и извършен от лица предварително сговорили се да извършват кражби и грабежи, защото аз развих 2 хипотези, при едната двамата са съизвършители , а при втората Иванов е подбудител и помагач.Общо взето така :
-Ако Иванов си е седял в колата и чакал Мария - чл.198, ал.4 и ал.1 и ал.2 във вр.с чл.20, ал.2 и ал.3
-Ако Иванов е управлявал МПС-то-чл.199, ал.1, т.3 във вр.с чл.198, ал.4 и ал.1 и ал.2.
Такава теория на конспирацията развих, че направо не е истина.
Писах , че е само 1 престъпление - грабеж , който поглъща кражбата на гривната.
Интересен ми е и въпроса, може ли да се конституират фигурите на граждански ищец и Частен обвинител? Аз писах, че може да по делото , но колеи до мен писаха , че не може .
някой от вас квалифицирал ли е грабежа като и извършен от лица предварително сговорили се да извършват кражби и грабежи, защото аз развих 2 хипотези, при едната двамата са съизвършители , а при втората Иванов е подбудител и помагач.Общо взето така :
-Ако Иванов си е седял в колата и чакал Мария - чл.198, ал.4 и ал.1 и ал.2 във вр.с чл.20, ал.2 и ал.3
-Ако Иванов е управлявал МПС-то-чл.199, ал.1, т.3 във вр.с чл.198, ал.4 и ал.1 и ал.2.
Такава теория на конспирацията развих, че направо не е истина.
Писах , че е само 1 престъпление - грабеж , който поглъща кражбата на гривната.
Интересен ми е и въпроса, може ли да се конституират фигурите на граждански ищец и Частен обвинител? Аз писах, че може да по делото , но колеи до мен писаха , че не може .
- vaniaoz
- Потребител
Колеги, преди да пишете тези странни квалификации помислете малко какво съдържа изпълнителното деяние на грабежа. Извършител е този, който участва в изпълнителното деяние- гаджето не е упоявал бабата, той просто се е възползвал от безпомощното й състояние, което няма нищо общо с грабежа. По тази логика и съгласно практиката на ВКС безпомощно състояние е такова и когато човек спи, разсъждавайки така, то тогава всяка кражба в жилище, когато живущите спят ще бъде грабеж, защото са в безпомощно състояние. а също следва да се разсъждава и относно качеството на гаджето относно задружната престъпна дейност- много е тънка границата между подбудител и помагач. В конкретния случай именно гаджето дава насоки как да се извърши престъплението със сок и диазепам и то става именно по този начин. За гадежто 198, ал.4, вр. с ал.1, вр. с чл.20, ал.3 или 4 от НК и чл.194, ал.1 от НК. а внучката/е гати долната внучка/ 198, ал.4, вр. ал.1, вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК. А също и гаджето е извършило деянията в разнородна реална съвкупност.
- xanibal
- Нов потребител
Изпълнителното деяние на грабежа включва и изпълнителното деяние на кражбата. Изпълнителното деяние на кражбата е отнемане. Отнемането означава прекъсване на чужда фактическа власт и установяване на своя. Двамата участват при установяване на тяхна фактическа власт и върху парите, и върху пръстена, затова са съизвършители.
- contralegem
- Потребител
колега, грабежът приключва, в момента в който внучката излиза с парите- има и тълкувания на ВКС кога е довършено подобен тип деяние. Гаджето участва само като подбудител и помагач, а не и в изпълнителното деяние. Ако двамата бяха у бабата и той беше сипал диазепама и после внучката вземе парите, то тогава са съизвършители.
- xanibal
- Нов потребител
междудругото много се радвам, че мнението за квалификацията на деянито, извършено от малката, на хората е като моето, но за пръстена и аз мисля че е налице кражба, доколкото грабежа вече е завършен, но имайки в предвид, че в казуса изрично са посочени периоди от време, считам че за същия от страна на гаджето е стадий на приготовление, доколкото изпълнението на грабежа се прехожда по време спрямо неговото предложение, а и аз мисля, че граждански ответник и частен тъжител не са допустими, тъй като спрямо моето становище, застъпено в казуса, няма пряко съучастие в нито едно престъпление, поради което за непълнолетната производството е по глава 30 НПК, а там частен обвинител няма, а имаше едно тълкувателно решение, според което граждански иск срещу непълнолетен е недопустим
- koravguz
- Младши потребител
Грабежът не приключва, когато внучката излиза с парите. И действително има тълкувания на ВКС, но в обратен смисъл. За справка: т.5 от ТРОСНК 54 от 16.09.1989г, т.11 от Постановление 6 от 26.04.1971. В случая трябва да се прецени доколко колата е допринесла за ТРАЙНОТО установяване на ФВ.
- carmen_q
- Младши потребител
Въпросът обаче беше кой може да се конституира като частен обвинител и граждански ищец. Бабата може да е частен обвинител спрямо гаджето, защото съгласно чл.392, ал.4 от НПК по дела с непълнолетни не се допуска частен обвинител. Но според мен този въпрос беше малко за разсъждение.
- xanibal
- Нов потребител
|
|